Висшистите у нас са много, но липсва квалифицирана работна ръка


Висшистите у нас са много, но липсва квалифицирана работна ръка
08 Май 2018, Вторник


Бизнесът настоява за нов модел на финансиране на висшето образование. Валери Симеонов посъветва работодателите да вземат нещата в свои ръце

Автор: Десант

В периода 2011-2017 г., 41 486 ученици са напуснали страната ни. Тези данни представиха работодатели, които събраха отговорните институции на кръгла маса на тема бизнес и висше образование. Причината е демографската криза и на форума бяха поискани спешни мерки за преодоляване на проблема.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха да се въведе изцяло нов модел на финансиране на висшето образование в държавните висши училища. Бизнесът настоя за  незабавни мерки за сътрудничество и координация между неговите представители и системата на висше образование.

Новият модел на финансиране на висшето образование трябва да способства за насърчаване и задържане в заетост в страната на завършилите държавна поръчка. АИКБ настоява още да бъде изменена и подобрена системата за кредитиране на студентите. Тези, които изучават дефицитни специалности, може да бъдат стимулирани с допълнителни стипендии за издръжка.

Предизвикателството пред бизнеса остава липсата на квалифицирана работна ръка. Най-голям е недостигът на инженери.

Председателят на АИКБ Васил Велев акцентира върху острата нужда от човешки ресурси за българската икономика. „Административните прегради са плевели, които непрекъснато трябва да бъдат почиствани" - заяви той.

По думите му, трябва да се повишава качеството на работната сила. Не е редно местата за първокурсници във вузовете да са повече от абитуриентите. „Очевидно става въпрос за девалвация на висшето образование", притеснен е той. Затова бизнесът настоява план приемът да се съкрати, ако не на половина, поне с 1/3 и то в близките години.

Според Велев сме се превърнали в инкубатор на човешки ресурси за чужди икономики. 

Отделно стана ясно, че 50% от висшистите се реализират на работни места, за които не се изисква висше образование.

Вицепремиерът Валери Симеонов се съгласи с констатациите. Той също бе категоричен, че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса и да е по-ефективно. Но посъветва работодателите: "Вземайте нещата в свои ръце. Влизайте в политиката".

Големият проблем е нетната външна миграция, съгласи се и образователният министър Красимир Вълчев. Той изрази мнение, че компаниите могат да подпомагат студентите на по-ранен етап срещу работно място и бъдеща реализация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки