Жената на изчезналия алпинист Боян Петров вярва в добрата развръзка


Жената на изчезналия алпинист Боян Петров вярва в добрата развръзка
08 Май 2018, Вторник


Според българския алпинист Дойчин Василев, изкачвал върха Шишапангма, обаче Петров едва ли има шанс да оцелее без вода и храна толкова време

Автор: Десант

"Боян не е изчезвал за толкова дълго време. Случвало се е да има проблем с телефона, но в момента това вече е проблем". Това заяви за "Здравей, България" по Нова ТВ Радослава Ненова - жената, с която изчезналият алпинист живее на семейни начала. 

В същото време тя заяви, че все още вярва, че всичко ще бъде наред. За последно двамата се чули на 28 май: "След това той е тръгнал нагоре и оттогава никой не го е чувал. Чувстваше се добре. Не е имало някакъв проблем. Каза, че ще се обади на 3-ти".  

По думите й мъжът й винаги носи със себе си сателитния телефон: "Нямам представа защо е тръгнал без него. Може да го е забравил. Мога само да гадая. Планът е спасителите да тръгнат нагоре да го търсят". 

"Ако Боян Петров е над лагерите толкова време, едва ли има шансове да оцелее - без храна и без течност. Той е в бедствено положение. Той е диабетик, може и оттам да изскочат проблеми за здравето му". Това заяви българският алпинист Дойчин Василев, изкачвал върха Шишапангма

По негово мнение Боян Петров има сериозен проблем, след като не се е появявал няколко дни. 

Според Василев неговият колега трябваше вече отдавна да се е върнал: "Това означава, че сега той физически е възпрепятстван да направи това слизане. Дълбоко се опасявам, че горе той е попаднал в някаква клопка - има лавиноопасни пасажи, има технически трудни ръбове, които трябва да премине. Опасявам се, че той физически не е в състояние да се движи. За да закъснее толкова време, това е единственото обяснение. Нищо не ни остава, освен да чакаме". 

По думите на алпиниста, Петров разчита главно на скоростно изкачване и скоростно слизане, както е правил при покоряването и на други върхове. 

"Винаги надежда трябва да има. Тя крепи всеки. Надявам се Боян да се върне. Единствено здравен проблем може да доведе до невъзможност той сам да се придвижи надолу и да спре, за да чака за помощ", заяви д-р Калина Сълова, лекар на част от българските хималайски експедиции и единствената жена българка, изкачвала връх Шишанпангма.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки