Водата от Пунар кая в Родопите е най-целебна по Гергьовден


Водата от Пунар кая в Родопите е най-целебна по Гергьовден
05 Май 2018, Събота


Мястото със загадъчната гробница ревностно се пази в тайна

Автор: Селвина Топалска

​Пунар кая е едно място в Родопите, неизвестността на което се дължи на това, че то строго се пази в тайна както от жителите на близкото село, така и на всички докоснали се до него, до неговата магия, както и до най-голямото му съкровище – водата, която според вярванията на мнозина е лековита.

Най-голямата загадка на гробницата остава водата, която мистично извира от пода й и според мнозина цери глухонеми и заекващи деца, а също така помага и на жени, страдащи от безплодие. Ако посетите Пунар кая ще забележите много дрехи, окачени по дърветата наоколо.

Причината за това е именно целебността на това място, където хората идват, къпят децата си, преобличат ги и оставят дрехите, с които са дошли, тъй като вярват, че с тях и болестта ще остане на това място.

Според преданията и вярванията, за да се изцели напълно човек, лечението и ритуалните действия трябва да продължат поне няколко години.

Вярва се също така и че най-целебна извиращата от пода на гробницата вода е преди изгрев слънце на Хъдрелез или Гергьовден. Именно заради това, мнозина идват тук точно по това време, за да дирят лек за своите иначе неизлечими болести.

Водата се събира в два басейна – един правоъгълен и един кръгъл, като и двата са изсечени в пода и съединени с улей, а водата изтича навън от гробницата.

Гробницата се състои от две помещения – в едното извира водата, а другото според изследователите е възможно да се е използвало за гробница от предците ни.

Пунар кая се намира край село Старейшино. Без значение дали вярвате или не на преданията за лечебната вода, дали дирите или не лек за своите или тези на близките ви болежки, то посещението на Пунар кая е едно приятно изживяване. Самата разходка сред природата, заобикаляща от всякъде Пунар кая придава на местността магичност и я прави още по-завладяваща и красива.

Източник: rodopchani.bg


В категории: Новини , Репортажи , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки