И Бачковският манастир продава агнета за Гергьовден


И Бачковският манастир продава агнета за Гергьовден
04 Май 2018, Петък


Овцевъди се жалват, че има голям внос на агнешко и никой не изкупува стоката им

Автор: Диана Славчева

В навечерието на Гергьовден агнета може да се закупят не само от магазините и от частни производители, но и от... Бачковския манастир. Монасите там ги продават по 5,50 лв. за живо тегло, като се хвалят, че добичетата са гледани природосъобразно на паша".

Обявата е пусната в сайт за онлайн търговия, където в момента хит са именно предложенията за продажба на агнета за празника. 

Не е тайна, че много миряни даряват на манастирите агнета по празниците. И като се съберат повече глави, от светата обител завързват търговия с тях. 

Офертите в интернет за продажба на гергьовски агнета се движат между 5 и 7 лева на живо тегло, като предложения има от цялата страна

В същото време във фермерските форуми овцевъди споделят притеснени, че пазар за стоката им тази година преди Гергьовден няма.

„Никой не купува агнета. Кланици, с които работим, от години не вземат български агнета. Казват, че има голям внос" - коментира чобанин от Сливенския край. 

Негов колега от Търговищко също е на мнение, че досега такава липса на изкупуване на едро не е било. „Кланиците не работят с големите вериги, всичко е внос" - категоричен е той.

Друг потвърждава, че абсолютно същото е положението и в Ямболско. „Никой не изкупува и всичко е внос. Имаме повече търговци, отколкото агнета, и всичките са някъде в Румъния".

Животновъдите се възмущават, че за проблема не се чува ни дума, ни стон от ръководителите на овцевъдните организации, които уж са призвани да бранят интересите на фермерите.

Те са притеснени, че отрасълът върви към фалит, но никой не прави нищо по въпроса за спасяването му и протекцията на българското агнешко месо. 


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки