Блатно кокиче тази година ще се събира само в едно находище в страната


Блатно кокиче тази година ще се събира само в едно находище в страната
02 Май 2018, Сряда


От РИОСВ-Бургас обаче предупреждават, че добивът на безценния цвят край Кошарица не трябва да надхвърля 1 800 кг 

Автор: Силвия Горанова

Министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде заповед на основание Закона за биологичното разнообразие, с която разреши събиране на листно-стъблена маса от уникалното блатно кокиче от едно единствено находище в цялата страна.

То се намира в защитена местност „Калината“ в землището на несебърското село Кошарица.

От РИОСВ-Бургас предупреждават, че добивът на безценния цвят и листна маса не трябва да надхвърля 1800 кг.

Във всички останали находища – в защитените  местности „Блатото” в землището на гр. Созопол, „Чаирите” в с. Горица, „Блатата” в с. Лозенец и находището в с. Присад, брането на блатно кокиче се забранява.

В областите Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен, Хасково и Шумен има общо 16 находища на вида, за 15 от които през тази година е в сила забраната за ползване.

Надземната част на блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, който се използва като съставка на уникалния лекарствен препарат – нивалин. Той е открит от д-р Димитър Пасков през 1956 г. и се смята за едно от най-големите български научни постижения на 20 век.

В страната са описани 40 находища, в които до 1970 г. са се добивали до 15 т суровина, но през последните години запасите от вида намаляват рязко поради промените в климата. Затова всяка година министърът на околната среда и водите определя къде и колко може да се бере.

Към начина на събиране има строги изисквания – растението се изрязва на височина 5-7 см над земята, а 20-30% от площите трябва да се оставят непокътнати. Причината е, че от едно и също място може да се събират билки през една година, а при продължително засушаване - още по-рядко.

Любопитно е също, че популациите по р. Дунав не съдържат галантамин.

Санкцията за незаконно бране и търговия с кокичета е до 5 000 лв. за физически лица и до 10 000 за юридически. Контролът се извършва от РИОСВ. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки