Как един отмъстителен пръч едва не уби стопанина си в земенското село Блатешница


Как един отмъстителен пръч едва не уби стопанина си в земенското село Блатешница
Снимки: Вяра нюз
01 Май 2018, Вторник


Животновъдът издържа с 20 кози семейството си, без да ползва европейски помощи

Автор: Десант

100-килограмов пръч едва не уби 35-годишния си стопанин Емил Христов от земенското село Блатешница.

„Пушех цигара на ливадата със стадото, бях се замислил и изведнъж усещам, че приближава звукът на звънеца на пръча на стадото. Докато се обърна, той ми нанесе страшен удар. Едва успях да се изправя и понесох втори удар. Тоягата ми отхвръкна на метри. Повдигам очи и виждам, че животното се е изправило на задните си крака и се готви за нова атака" - разказва козевъдът пред "Вяра нюз".

Той пълзи по корем, за да стигне до тоягата си, но не успява да се изправи и разяреното добиче го удря за трети път.

"Мислех, че това е краят. Имам 20 кози, те се бяха строили като войници и гледаха право към заформилия се на ливадата тепих, като че пръчът ги беше предупредил“, споделя пострадалият пастир.

По думите му, пръчът е на 3 години. Кръсти го Боби. „От нищо не съм го лишил, но днес разбрах, че пръчът е страшно животно, отмъстително и помни повече от куче" - казва Емил.

Преди един месец  козелът щял да убие 75-годишната баба Ката от селото. "Тя си копаеше градината недалече от ливадата, където паса стадото си. По чудо видях, че зад гърба й той се изправи на задните крака и се устреми изневиделица да я блъсне в всичка сила. Добре че отстоеше на няколко метра от старицата и успях да стигна до нея малко преди да я блъсне. Ударих го с тоягата и оттогава той ми има зъб, много помни. По-отмъстително животно едва ли има" - категоричен е стопанинът му.

Сега животновъдът се чуди какво да го прави – на кайма ли, или да го продаде.



Емил Христов се препитава изцяло от стадото и не ползва европейски средства.

„Парите от Европа не са за обикновените хора. Спукват ни от писане на документи, от глоби и какви ли не щуротии. Но с 20 кози издържам семейството си и свързваме двата края. Общо взето, преливаме от пусто в празно. Правим от млякото сирене, масло. Около 400 лв. на месец струва издръжката на моите 20 кози" - разкрива той подробности от житие-битието си.

Сега се кани да търси нов пръч, ако не успее да омиротвори "бунтовника". А един нов пръч струва 700 лева. Така че дилемата пред него никак не е маловажна.


В категории: Новини , Бит и култура

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Любител-скотовъд
01.05.2018 13:56:16
1
1
Този козел нее нужно да се продаде на стопанин,ако го нападне.Най-добре е-да го упоят специалисти с пушка с приспивателна спринцовка и да го карат с камион в приют за животни,кадето да го държат вързан със синджир-метър дълъг до смъртта му-ще го хранат всеки ден.Козли и овни са лоши-мъжки животни-риск е човек да ги има.Писах,зада дам някакъв съвет,зада не загинат-живи хора-заради-пръчове.
1
Любител-скотовъд
01.05.2018 13:32:32
0
1
Мисля,че пастира е нужно да не купува нов пръч,че не се знае дали не ще го нападне-вяра на мъжко животно-е опасно да се има.Да махне стария пръч.Нужно е на тия днешни времена-козите да се осеменяват-изскуственно от специалисти.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки