Какво ново край римските терми на античния и средновековен град Акве калиде


Какво ново край римските терми на античния и средновековен град Акве калиде
Снимки: РИМ-Бургас
27 Април 2018, Петък


Двудневна конференция обобщи резултатите от продължаващите вече едно десетилетие археологически проучвания край Бургаските минерални бани

Автор: Десант

Сред руините на римските терми на античния и средновековен град Акве калиде край Бургас през май ще бъдат изградени пасарелки за посетителите, а декоративно осветление ще фокусира вниманието върху разкритите от археолозите руини.

Това бе оповестено по време на посещение в комплекса на участниците в българо-турската конференция „Древният град Акве калиде и скалният манастир "Св. Никола" - възможности и проблеми пред културно-историческото наследство в трансграничния регион“, провела се на 26 и 27 април в Бургас. На място бе представен напредъкът по реставрацията и консервацията на древните градежи. 

На самия форум бяха изнесени 14 доклада от областта на археологията, историята, архитектурата и туризма. Темите разискваха функционалните решения при възстановките на разкритите структури от банския комплекс Акве калиде при Бургаските минерални бани, новите възможности за дигитализацията на културно наследство и за развитие та културно-исторически туризъм.



Докладчиците представиха и колекцията с намерените по време на археологическите разкопки на обекта антични и средновековни монети, печати и изделия на металопластиката; средновековни свещници и лули за пушене.

Научната конференция по проблемите на археологическия кочплекс Акве калиде се организира за първи път след 10 години от началото на проучванията му. Престижният форум е част от дейностите по проект „Общото културно наследство без граници-TOGETHER“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Турция 2014-2020 г.“ и изпълняван от Регионален исторически музей Бургас и Областна дирекция “Култура и туризъм” – Къркларели в периода 2017-2019 г.

Очаква се през август да излезе от печат луксозно издание с илюстрации и доклади от форума в Бургас.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки