Служителите на ТЕЛК - Бургас най-ниско заплатени в цялата страна


Служителите на ТЕЛК - Бургас най-ниско заплатени в цялата страна
26 Април 2018, Четвъртък


В другите градове здравните работници получавали и по-голям процент от парите, превеждани от МНЗ за всяко експертно решение

Автор: Десант

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев застава зад справедливите искания за увеличение заплащането на труда на работещите здравни работници в ТЕЛК Бургас-I,II и III  състав. Това съобщи самият той чрез съобщение до медиите.

В молба до него се излагат факти за „унизително ниските възнаграждения, получавани от целия медицински персонал, включително лекарския състав, осъществяващ дейност в ТЕЛК – Бургас“.

Твърди се, че  в ТЕЛК – Сливен и останалите ТЕЛК-ове в страната, възнагражденията са  значително по-високи от получаваните в Бургас, като това е обяснено с получаван процент от парите, превеждани от МНЗ за всяко експертно решение и по-голям процент от допълнително материално стимулиране.

В момента получаваният % ДМС е 0.07 от 2% определени за неработещите по Здравна каса, като това се равнява на 1100 лв., които се разпределят на 20 човека.

В молбата си работещите поясняват, че със Заповед от 2015 год. на тогавашния изпълнителен директор д-р Г. Матев, Общата ТЕЛК е започнала освидетелстване и на очни заболявания, което допълнително е довело до увеличаване броя на пациентите и повишаване обема на работа. За тази дейност е  обещано допълнително възнаграждение, но и до днес това не е сторено.

„Направих си труда и установих, че според данни на НСИ от 13.02.2018 год. средните заплати, получавани за изминалата 2017 год., в сферата на хуманно здравеопазване и социална работа е в размер на 1020 лв. за първото тримесечие, 1088 лв. за второ тримесечие, 1083 за трето тримесечие и 1131 лв. за четвърто тримесечие.

Зная, че въпроса за размера на заплатите е щекотлив и неудобен за администрацията, за министерството на здравеопазването, за министерство на финансите, но съгласете се, че е унизително срамно лекарите и медицинския персонал в ТЕЛК, да получават средно месечен доход в порядъка на 800 лв. за лекар и 600 за средния медицински персонал“, както се сочи в молбата до него.

„Не може и не бива лекарският и медицинският състав на ТЕЛК да получават възнаграждения под средния размер определен в сектора.“ казва Стамболиев.

Писмото до него е подписано от д-р В. Петров, д-р Г. Николова и д-р М.  Кираджиева, председатели съответно на ТЕЛК – I,  II  и III състав и целия средно медицински състав.

„Не мога да остана безучастен към искането им и ще поставя пред  Министерство на здравеопазването, Ръководствата на НЗОК и на УМБАЛ Бургас въпроса с начина на определяне на възнагражденията на състави на ТЕЛК-Бургас и изследване възможността за неговото увеличение“, казва общественият посредник на община Бургас.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки