Енергиен експерт съветва абонатите на „Топлофикация“ да не плащат такса сградна инсталация


Енергиен експерт съветва абонатите на „Топлофикация“ да не плащат такса сградна инсталация
20 Април 2018, Петък


Събирането на тази такса е незаконна, щом по случая има влязло в сила решение на ВАС, категоричен е Еленко Божков

Автор: Десант

Върховният административен съд (ВАС) отмени формулата за дялово разпределение на топлоенергия преди дни. В Министерството на енергетиката вече работят по промяна на наредбата, но не е ясно дали новите правила ще станат факт преди следващия отоплителен сезон. Темата бе засегната в рубриката „Чети етикета“ на бТВ.

По данни на „Топлофикация София” през март има над 40% ръст в потреблението на топлинна енергия. От 368 790 МВтч през миналата година, тази година потреблението е 527 607 МВтч.

Още преди три години, 90-годишният баща на Боян Соланов се отказва от парното заради високи сметки. Но таксата сградна инсталация остава във фактурите. Всеки месец семейството плаща топла вода, но открито оспорва всички други такси обвързани с общите тръби, които минават през жилището.

Инж. Боян Паунов от столичната „Топлофикация” заяви пред телевизията, че има възможност етажната собственост да реши и да се откаже от централизираното топлоснабдяване по съответния ред.

Само преди дни обаче ВАС отмени формулата, по която се определят сметките за парно с включената в нея сградна инсталация.

Инж. Паунов поясни, че това означавало формулата, по която се изчислява сградна инсталация, а не пише, че няма да има такса сградна инсталация. По думите му няма да има глоби, тъй като в нормативната база на ЕС навсякъде съществува т.нар "сградна инсталация", а в Европа се казва "обща част."

Решението на ВАС може да се обжалва, а от министерството на енергетиката уверяват, че подготвят законодателни промени, които да са изцяло в интерес на българските потребители.

Междувременно абонатите на "Топлофикация" се подготвят за доста по-солени сметки през месец март, заради рекордно потребление на топлото. Причината са по-ниските температури през тази пролет.

Боян Соланов коментира, че има над 15 на сто по-голяма сметка - 47 лв. за март, сравнено с 32 лв. за месец февруари. Според представителя на Топлофикация разликата идва от трите дни, с които февруари е по-къс от март.

От дружеството напомнят, че вече тече кампанията и за отчет на уредите в жилищата, след което всеки един от абонатите ще получи и т.нар. изравнителна сметка за изминалият отоплителен сезон.

Енергийният експерт и бивш член на ДКЕВР Еленко Божков призова потребителите да не плащат таксата за сградна инсталация, щом има решение на ВАС.

„Аргументите на съда са много добри. Формулата се вижда, че е несъстоятелна. Коефициентът е измислен”, посочи той и апелира хората да си извадят от сегашната сметка сградната инсталация от миналата изравнителна сметка и да не плащат таксата. По неговите сметки за дома му сумата е с около 12% по-ниска.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки