Десет възпитаници на Ломската гимназия ще получат стипендии от щедрото дарение на наш емигрант


Десет възпитаници на Ломската гимназия ще получат стипендии от щедрото дарение на наш емигрант
19 Април 2018, Четвъртък


Волята на д-р Андрей Георгиев е парите да се използват за обучението на даровити деца в елитни университети в Западна Европа и САЩ

Автор: Десант

Десет възпитаници на Ломската гимназия ще получат стипендии от дарението на стойност 1 млн. долара, завещани от български емигрант в САЩ. Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, Тези, които са студенти в чужбина, ще получат по 6 хиляди долара, а избралите да продължат образованието си у нас - по 800 долара годишно.

Директорът на гимназията Теодор Йончев обяснява пред медиите, че дарителят е завещал 40%  от собствеността си, в това число и имоти. Когато те бъдат продадени и средствата разпределени между наследниците, гимназията ще получи своя дял. Въпреки това, в училището регистрират спад на неизвинените отсъствия, които са сред критериите при определянето на стипендиантите.

Дарителят д-р Андрей Георгиев завършва Ломската гимназия през 1939 г. Учил е медицина в София, след което заминава на специализация в Чехословакия. Но така и не се връща в България. След време се премества във Франция, а по-късно емигрира в САЩ.


Свидетелството на д-р Андрей Георгиев от завършването на Ломската гимназия 

Дълго време той е следен от Държавна сигурност по подозрение, че в САЩ се подготвя за шпионин. След 9 години оперативните работници признават, че д-р Андрей Георгиев се интересува само от медицина и прекратяват разработката.

В Профилирана гимназия „Найден Геров” в Лом учат 252 ученици. Те научават за дарението през пролетта на 2017 г., когато се открива банковата сметка, в която да постъпят парите. През есента са избрани и първите 10 стипендианти.

„Имаме две момчета, които се обучават в Англия. Едното в Саутхемптън, а другото в Шотландия, в Абердин. За български университети има други осем. Явяваха се на конкурс в две части. Едната по документи, а другата – интервю”, уточнява директорът на учебното заведение.

Той се среща с дарителя д-р Андрей Георгиев през 2007 г., когато нашият сънародник си идва в родината и посещава гимназията в Лом. „При положение, че 50 години този човек не е бил в България, той говореше перфектно български език, без никакъв чужд акцент", спомня си Теодор Йончев впечатленията си от тази среща.

Гимназия „Найден Геров“ е създадена през есента на 1878 г. по решение на Временното Руско управление, инициирано от проф. Марин Дринов. Учебните занятия в нея започват на 25 октомври 1878 г. само с два класа. До 1882 г. е оформен пълният 4-годишен курс.

Сградата на учебното заведение е открита в началото на учебната 1882/1883 г. лично от княз Александър I Батенберг.

До 1888 г. училището има статут на мъжка реална гимназия. През 1888 г. е преобразувано в мъжко, а през 1921 г. в смесено педагогическо училище. До 1933 г. са обучени около 13 700 начални учители от цялата страна.

След 1933 г. то е отново преобразувано – този път в полукласическа гимназия, каквато остава до 1944 г. През 1937 г. получава името „Найден Геров“.

От 1960-61 учебна година гимназията става политехническа, като в учебните й планове са включени професионални дисциплини (стругарство, овощарство, шивачество, шофьорство, машинопис и стенография). Същевременно се въвежда засилено обучение по математика.

От учебната 1994-95 г. официално се въвеждат профилирани паралелки: математика, информатика, биология, история, английски език, немски език.

Реализацията на завършващите гимназията ученици във ВУЗ е традиционно много висока: за времето, за което съществуват данни, тя надвишава 90%.

От създаването му досега в това учебно заведение са се обучавали над 42 хиляди ученици.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки