Представят в Русе „69 музея на Българското възраждане”


Представят в Русе „69 музея на Българското възраждане”
Снимки: РИМ-Русе
12 Април 2018, Четвъртък


Изследването е фокусирано върху музейните репрезентации на историята на българските земи в „периода на национално съзряване”

Автор: Десант

На 13 април (петък) от 18,00 ч. в зала „Княз Александър І” на Историческия музей в Русе уредникът Искрен Великов ще представи презентацията „69 музея на Българското възраждане”. Тя е резултат от теренно изследване, фокусирано върху музейните репрезентации на историята на българските земи в периода ХVІІІ-ХІХ век – времето, определяно от изследователите като „период на национално съзряване”.



Експозициите, посветени на Възраждането, заемат особено място в мрежата на българските музеи. Конструирани по модела на Големия разказ за националната история, понякога те разказват и локални тематики, като по този начин влизат в ролята на пазители на местното наследство.

Публиките на тези експозиции имат своите изисквания към музейния разказ, а опитите на музейните специалисти да отговорят на очакванията им може да бъде анализиран като се обособят модели при репрезентацията в музеите, фокусирани в този период.


В категории: Новини , Възраждане

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
нито го знаеме
02.06.2018 17:47:27
0
0
така и нещата за българското възраждане - остоват изключително идеологизирани. и всъщност не го знаеме. нито църквата, нито езика и т.н. Може да си помислите за националната .?. по тези... дупки!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки