Представят в Русе „69 музея на Българското възраждане”


Представят в Русе „69 музея на Българското възраждане”
Снимки: РИМ-Русе
12 Април 2018, Четвъртък


Изследването е фокусирано върху музейните репрезентации на историята на българските земи в „периода на национално съзряване”

Автор: Десант

На 13 април (петък) от 18,00 ч. в зала „Княз Александър І” на Историческия музей в Русе уредникът Искрен Великов ще представи презентацията „69 музея на Българското възраждане”. Тя е резултат от теренно изследване, фокусирано върху музейните репрезентации на историята на българските земи в периода ХVІІІ-ХІХ век – времето, определяно от изследователите като „период на национално съзряване”.Експозициите, посветени на Възраждането, заемат особено място в мрежата на българските музеи. Конструирани по модела на Големия разказ за националната история, понякога те разказват и локални тематики, като по този начин влизат в ролята на пазители на местното наследство.

Публиките на тези експозиции имат своите изисквания към музейния разказ, а опитите на музейните специалисти да отговорят на очакванията им може да бъде анализиран като се обособят модели при репрезентацията в музеите, фокусирани в този период.


В категории: Новини , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки