Щракнаха белезници на двама, търгували незаконно с културно-исторически ценности


Щракнаха белезници на двама, търгували незаконно с културно-исторически ценности
Снимка: Пресцентър на МВР
11 Април 2018, Сряда


Антична амфора и стари монети са в дъното на далаверата

Автор: Десант

При полицейски операции срещу престъпления, свързани с културно-исторически ценности, столични полицаи са задържали двама мъже.

38-годишният Б.М. е арестуван в момент на продажба на античен съд, тип амфора в двора на кооперацията, в която живее. Съдът е иззет, а продавачът отведен с полицейска мярка до 24 часа.

Резултатът от назначената съдебна археологическа експертиза показва, че амфората е автентична, датираща от елинистичния период - VI век пр.н.е. и притежава характеристиките на движим археологически обект и културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Вторият мъж, 36-годишния П.К., пък е задържан, докато получавал пратка в офис на спедиторска фирма. При обиска, униформените са намерили в колета 12 монети.

При претърсване в жилището на задържания са намерени и иззети голям брой монети с видим археологически произход и други метални предмети. По случая е образувано досъдебно производство.

На иззетите монети е назначена съдебно-археологическа експертиза. Резултатът показал, че артефактите имат характеристики на движими археологически обекти и културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

След доклад на събраните материали по двата случая в Софийска районна прокуратура Б.М. и П. К. са привлечени като обвиняеми.


В категории: Новини , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки