Оригиналният скафандър на Александър Александров идва за първи път в Бургас


Оригиналният скафандър на Александър Александров идва за първи път в Бургас
11 Април 2018, Сряда


Къде и докога може да бъде видян любопитния експонат

Автор: Десант

По повод Деня на авиацията и космонавтиката – 12 април, за първи път в Бургас пристига оригиналният скафандър на Александър Александров. Той ще може да бъде видян в залата на Историческия музей на ул. Лермонтов 31.

Александров е вторият български космонавт, летял е на борда на съветския космически кораб "Съюз ТМ -5" заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженера – Виктор Савиних. Мисията им продължава от 7-и до 17-и юни 1988 година.

Скафандърът днес е част от фонда на Историческия музей в град Омуртаг – родно място на космонавта.

Александър Александров е роден на 1 декември 1951 г. През 1977 г. Александров e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти. Подготвя се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на първият български космонавт Георги Иванов. Девет години по-късно – през юни 1988 г., Александров става вторият българин, излетял в Космоса.

Официалното откриване на сбирката "Българска космическа слава" ще се състои в 16:00 часа на 12.04.2018 г. (четвъртък) в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, специални гости ще бъдат ръководителите на Община Омуртаг.

Любопитният експонат ще остане в Бургас до 1 юни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки