Косово - новото буре с барут на Европа


Косово - новото буре с барут на Европа
Снимка: Дойче веле
11 Април 2018, Сряда


Ще подпалят ли плановете на Съединените щати за създаването на Велика Албания трета Балканснка война

Автор: Младен Янев

Според македонския телевизионен канал „Сител“, България, Сърбия, Гърция и Македония възнамеряват да се обединят в съюз срещу плановете на Съединените щати да създадат Велика Албания, която да включва западната част на Македония, Черна гора, Косово и Южна Сърбия (Прешево).

Медията отбеляза, че ако САЩ продължат да провеждат политика на пълна подкрепа за албанците и Европейският съюз ще „мълчи“ за плана за създаването на т. нар. „Голяма Албания“. А това ще доведе до възраждането на православния съюз между Сърбия, Гърция, България и ще приключи с една трета Балканска война...

Нека припомним, че обстановката в Северно Косово се изостри силно, след като албанският спецназ арестува в края на март директора на сръбската правителствена служба за Косово и Метохия Марко Джурич. По ирония на съдбата, той бе дошъл в автономната област, за да говори за разрешаването на конфликта там, в ролята си на главен преговарящ на Сърбия в разговорите с Косово, които се провеждат с посредничеството на Европейския съюз.

На извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН сръбският президент Александър Вучич обвини Запада, представляван от Европейския съюз и Съединените щати, че подпомагат бойците от Косово и техните действия за сплашване на сръбското население и за установяване на контрол върху сръбските области в провинцията. В своя реч до сръбския народ  Вучич нарече косовската полиция „терористична банда“.

Съществува един факт, който разкрива участието на ЕС в този инцидент. Операцията по задържането на Джурич бе ръководена от командира на албанската полиция в регион „Север“ капитан Бесим Хоти, който е подчинен на местния спецназ – две тренирани от американците групи от по 15 човека всяка.

Те се изсипаха за бруталния арест с шест коли – две на месната полиция, две на спецназа и още две – на EULEX (мисия на Европейския съюз в областта на върховенството на закона в Косово). Т.е. същият европейски орган, чиято роля е да осигурява законността и реда.

Важен детайл в този маскарад е, че на албанската полиция и още повече на специалните сили, съгласно международните споразумения, е забранено да се появяват в Косовска Митровица. Това е още едно доказателство, че арестът на Марко Джурич бе акт на агресия от страна на албанските власти в Косово, извършен със съучастието на европейските структури.

Известно е, че се планира присъединяване Сърбия към ЕС до 2025 г. Но едно от условията за това е разрешаването на териториалните спорове на западната ни съседка с република Косово. Възможно е Брюксел да подтикне Белград да изостави косовските територии, за да се присъедини към Евросъюза.

При всички случаи, решаването на въпроса с мирни средства все още е възможно, но всеки ден шансовете за това намаляват.


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки