Готви ли се далавера с продажбата на гара Пионер


Готви ли се далавера с продажбата на гара Пионер
Снимка: frognews.bg; Графични илюстрации: ГИОРТ
30 Март 2018, Петък


От гражданско сдружение се питат защо от Национална компания "Железопътна инфраструктура" лъжат, че апетитният имотът им носи само загуби, като в действителност печелят от него

Автор: Десант

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт (ГИОРТ) разпространи изводите от собствено проучване по казуса с опита за продажба на доскорошната гара по Околовръстната железница на София, известна като гара Пионер.

В медийни публикации се твърдеше, че собственикът на терените - Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), изтъквал като причина за продажбата невъзможността да управляват имота. Стопанисването му било свързано с големи разходи, които били непосилни за компанията, поради липса на финансови средства.

От официални отговори по закона за достъп до обществена информация от НКЖИ до гражданската организация става ясно обаче точно обратното - че приходите на гара Пионер само от наеми на действащата там строителна борса са 2 235 000 лв. за последните 10 години, а разходите (единствено амортизации, които не се осчетоводяват например за пътната инфраструктура) – 87 851 лв.

Но половината от приходите от наем отиват директно в държавния бюджет, вместо да останат като възможност за инвестиции на предприятието.

След този отговор, гражданите закономерно питат: кой принуждава ръководството на НКЖИ да пристъпи към продажбата на най-апетитния си не само в София, но вероятно и в цялата страна имот, който на всичкото отгоре се оказва и доходоносен за железницата.

Решението на Министерски съвет за даване на съгласие за продажбата на гара Пионер бе взето на 8 декември 2017 г.

В началото на октомври миналата година пък бяха подготвени, а на 28 март 2018 г. вече бяха приети от Народното събрание промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО). Една от тези промени касае и територията, която заема въпросната бивша гара.

До момента сигнатурата й в закона и в действащия общ устройствен план на София е съкращението „Са1“, означаващо терени за спорт и атракции, изтъкват от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Според промените предстои тази сигнатура да бъде окончателно заличена. В текста на изменението, което е гласувано от депутатите, обаче не е посочено с какво ще бъде заменена тя. Това най-вероятно означава един вид празен чек, който конкретен инвеститор ще попълни и предаде на „правилните“ хора, за да запишат правилната сигнатура.

Терените по всяка вероятност ще могат да получат променено предназначение по решение на общинските власти (кмет, общински съвет, главен архитект).

От Инициативата припомнят, че в периода 2003 – 2009 г. теренът е бил със сигнатура „Смф1“, която позволява многоетажно строителство, каквото има например в зоната между болница "Токуда" и бул. „Никола Вапцаров“.

В момента на база размерите на терена (20 000 кв. м) и зоната му „Са1“, това означава възможност за над 3000 кв. м. застроена площ, което е едноетажен обект с размери 55 х 55 м (т.е. колкото два закрити басейна с олимпийски размер).

Ако обаче територията се превърне обратно в зона „Смф1“ това означава, че ще се даде зелена светлина за изграждане на нов търговски център (мол) в Борисовата градина с височина 26 метра и пълното застрояване на терена.

От гражданското сдружение са проследили постепенната промяна на предназначението на терените. Прави впечатление, че гара Пионер до 2003 г. е разделена на терен за железопътен транспорт и зелена площ. След това територията е означена изцяло като зона „Смф1“, а зелената площ е заличена, а в периода 2007 – 2009 г. - явно заради съпротива от граждани при приемането на действащия към ден днешен ОУП, предназначението е сменено със „Са1“ за целия терен, което ще бъде премахнато с промените в ЗУЗСО.



Историята със „София ленд“ е сходна – до 1990 г. част от теренът е бил в рамките на Борисовата градина. С годините започва промяната на неговото предназначение, докато не се стигне до днешното състояние на допустимо тотално застрояване на над 80% от територия.

Казусът прилича на този с гара Пионер, като отново увеселителният парк е построен и само след 5 години фалира.  Имотът е ипотекиран в Първа инвестиционна банка, която след фалита му го получава. През това време, сигнатурата се променя и сега той се застроява с жилищни сгради.

Опасенията са, че същото ще се случи и с жп гарата.

В момента тече процедура за нов ПУП на Борисовата градина, за който предстои обществено обсъждане, територията е предвидена за изграждане на спортни съоръжения – зали, нови игрища, подземен паркинг за 340 коли и нов наземен паркинг за 45 коли.



Все още не е ясна началната цена за продажбата. По най-консервативните сметки данъчната оценка от 1,5 млн. лв. е поне 20 пъти по-ниска от цената, на която се продават поземлени имоти в район "Изгрев" в София.

От инициативата припомнят, че това е трети опит за продажба на гарата. Първият е по времето на министър Петър Мутафчиев, вторият – в края на управлението на Данаил Папазов.

Малко история

Гара Пионер е изградена в този си вид през 1940 г. До 1944 г. наименованието й е било гара „Духовна семинария“. Тя е била част от Околовръстната железница на София. Освен за превоз на товари, до началото на 50-те години на миналия век, трасето е използвано за движение на служебни/работнически влакове, които по спомени на машинисти са използвани и от населението. Свидетелство за това са вече тревясалите пътнически перони на гарата.

През лятото на 2011 г. с мотива, че „щяла да пречи на зала Арена Армеец“, линията е демонтирана. Трасето от ВТУ „Тодор Каблешков“ до Хладилника все още е собственост на НКЖИ. Самата Борисова градина е устроена и запазена в тази зона благодарение на строителството и функционирането на железницата, създадена със закон на цар Фердинанд от 1915 г.

Гражданите се обявяват категорично против продажбата на гара Пионер и от години настояват да се възстанови отреждането на терена от преди 2000 г. – една част отново да стане зелена площ. А другата да се използва за възстановяването на околовръстната железница (концепция lightrail и др.), което би могло да реши огромна част от проблемите с трафика в София.


В категории: Новини , Разследвания

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Да си кажа
31.03.2018 22:26:15
0
0
Първата снимка е на грешната гара. Това е гара "Пионер" на детската железница в Пловдив :D
4
?
30.03.2018 09:10:49
3
1
"Посланикът ни в Москва... " - заглавие. Може да се попита в НС, предполагам. Какво е сътоянието на отношенията/проблемите с Москва? Какво е поставено от българска страна. Президентът Първанов, АБВ, преди години беше изнесъл - "Москва е взела архиви на България. Искаме си архивите..." Очевидно, не всички дускусии могат да бъдат абсолютно публични... но ??? Ето - данните за СИВ не са дадени, не се дискутират. Има и управление на тези процеси във времето... и какво става? както другите страни - казват се 1-2 факта. До коиото се стига, заключават. Но това са факти. Не лъжи. Не игри с омраза/провокации и т.н. Това е за цялото общество.! От там нататък са мнения и т.н... ??? В края на краищата - може би бившия СССР (ОНД?) има същите проблеми???
3
град
30.03.2018 08:57:37
0
0
Магията на градския живот - това е нещо много сложно и много хуманно при планирането на художествено-пространственото развитие на града. (тука има и история, която също много малко познаваме; освен, че е "оплескана", разбира се) . Разбира се зад чертежите и красотата на сградите, в тяхното изключително многообразие, това нещо остава скрито... и човек не може да го научава от чертежите. Можете да си представите за каква поетика и хуманност става въпрос. (ако духовният интелект ... е достигнал тези проникновения и хоризонти...те не са в чертежите и картите; те не са достатъчни; освен това - това е и творчество...тука е простора на творчеството; не схемата, не стигмата; камо ли индустриално и проектантско начало )
2
град
30.03.2018 08:57:21
0
0
Магията на градския живот - това е нещо много сложно и много хуманно при планирането на художествено-пространственото развитие на града. (тука има и история, която също много малко познаваме; освен, че е "оплескана", разбира се) . Разбира се зад чертежите и красотата на сградите, в тяхното изключително многообразие, това нещо остава скрито... и човек не може да го научава от чертежите. Можете да си представите за каква поетика и хуманност става въпрос. (ако духовният интелект ... е достигнал тези проникновения и хоризонти...те не са в чертежите и картите; те не са достатъчни; освен това - това е и творчество...тука е простора на творчеството; не схемата, не стигмата; камо ли индустриално и проектантско начало )
1
предложения
30.03.2018 08:39:09
0
0
Армеец? След Изчезналата и неподозирана София (рещу културата на града,; да се каже срещу "културното многообразие" при положение, че София е "префасонирана" и никога не сме я виждали, нямаме представа за този Европейски град!!! Един европеец ще те разбере, но българин - не!!! Защото освен СУ, Ал. Невски, НС други църкви -, някое чуждо посолство, едва ли е останало нещо от преди! Този европейски облик, хармония на града - го няма!!! Освен това, още нещо неизвестно - тези красиви градове, които всички обичаме. те са толкова красиви, защото са правени от архитекти и урбанисти-художници. Архитектурата и градоустройството са били към Художествените академии. А не на индустриален и Проектантски принцип/подход/визия!!! Като едни прекрасни картини, каквито действително са били...нашите градове. Това засяга и мрежата от улиците, не само сградите. В цялата сложност и история при изграждането и разрастването на града). Вижда се как се наслагват нещата... , за които нищо не знаеме! Как да се изкажеш, "квалифицираш" (поставиш/ситуираш правилно/издържано проблема във всичките му логично-емоционални връзки, които са прекъснати!!!) Изкажеш мнение срещу Армеец, след така или иначе, "инженерингови" контекстове и лъжи, неизвестност, незнание; неподозиране ! За обикновените граждани? Кой не обича трамвайчето, което минава през гората от Семинарията през Лозенец. Каквото е гара Пионер- също. Нека си остане. Така или иначе, нямам поглед върху София. Оказва се и представа.
Вече - как могат да се оспорват съдебно тези неща? Сигурно може, но нямам представа от София. Защо НС или МС, а не СОС и т.н? Професионални сдружения... ???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки