Ще ядем новозеландско агнешко по Великден, нашенското ще е дефицит


Ще ядем новозеландско агнешко по Великден, нашенското ще е дефицит
29 Март 2018, Четвъртък


Как да разпознаем старото месо и защо овцете у нас намаляват

Автор: Десант

Малцина ще са късметлиите, които тази пролет ще сложат българско агнешко месо на великденската си трапеза. 

Както обясни пред Нова телевизия Цветомир Христов от Обединение „Български животновъди":  „Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара".

Друга причина за неочаквания дефицит на родна мръвка, по думите му, е и това, че с всяка изминала година популацията на отглежданите у нас овце намалява. 

Пред „Десант" собственици на животновъдни стопанства или на по няколко овчици от балканските градчета споделят, че са принудени да ликвидират стоката си и да се откажат от отглеждането на тези животни, тъй като въпреки ширещата се безработица, не се намират мераклии да станат овчари.

Цветомир Христов алармира също, че месо от Румъния се разфасова като българско. То се внася у нас на цена 3,50 – 4 лева за килограм живо тегло. Изкупната цена за българските фермери тази година е по-висока от предишната и варира между 5 и 6 лева. 

Но докато стигне до щандовете в магазините, килограм агнешко достига 11-12 лв., а на места удря дори 16-17 лева.

Най-евтино цяло агне можем да купим в Благоевград, а най-скъпо – в София.

Медиите предупреждават, че и за тазгодишния Великден търговци ще се опитат да ни пробутат залежало агнешко от Нова Зеландия и Австралия.

Някои от разфасовките били доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи, цитира „Дарик" овцевъди.

Потребителят обаче не може да се ориентира по цената какво точно месо купува, тъй като търговците предлагат размразената мръвка толкова, колкото струва и прясната.

Познавачите изтъкват, че незамразяваното месо има розов цвят и е сочно, а старото агнешко се разпознава по потъмнелите кости.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки