Българите масово се самолекуват, при това с антибиотици


Българите масово се самолекуват, при това с антибиотици
29 Март 2018, Четвъртък


Вижте какво още сочат данни на Агенцията по лекарствата и проучване на "Карлово тв"

Автор: Десант

Българите масово се самолекуват, при това с антибиотици. По данни на Агенцията по лекарствата 80 процента от силните медикаменти се приемат в домашни условия.

75% от участниците в анкета, проведена от "Карлово тв",  са отговорили с „да“ на въпроса самолекувате ли се, ако се разболеете? Само 14% отговарят с „не“, а 11% са тези, които нямат мнение.

Аптеките често продават лекарства без рецепта. Две трети от нарушенията са именно за свободна продажба на медикаменти, за които трябва рецепта.

Когато е необходимо лечение с антибиотици, лекарите издават рецепти, въпреки че понякога прекаляват с предписването им. Така се стига до свръхупотреба на антибиотици, следствие на което  бактериите развиват резистентност към медикаментите, т.е. лекарствата спират да действат.

Неправилната употреба на антибиотици не е проблем само у нас, а и в целия свят. Често докторите  изписват антибиотици, без да е направено микробиологично изследване, т.е. без да се знае дали става дума за бактериална инфекция.

Една от най-често допусканите грешки е да се лекува хрема или кашлица, или пък да се смъква температура с антибиотик - нещо, което той всъщност не прави. Специалистите са категорични, че антибиотикът действа, само когато имаме бактериална инфекция.

Общопрактикуващите лекари обаче масово се опасяват, че докато се чакат резултатите от микробиологичното изследване, състоянието на пациента може да се влоши. Затова често антибиотиците предхождат изследванията. И тъй като българинът редовно пропуска да ходи на контролен преглед, докторите гледат да се презастраховат срещу усложнения.

Според някои лекари по-големият проблем обаче е в аптеките. Масово явление е фармацевтите да продават лекарства без рецепта, т.е. без пациентът да е прегледан от лекар.

Аптекарите се оправдават, когато идват без рецепти, болните обяснявали, че лекарят им е казал по телефона да вземат тези лекарства. А в случаите, в които пациентът има рецепта, често тя е неправилно написана, твърдят още фармацевтите.

Това донякъде обяснява, защо българинът се самолекува, но има и нещо друго, по-важно - имат ли възможност работещите хора да отделят време, за да отидат при личния си лекар, той да ги препрати при специалист и да загубят половин ден в чакане по лекарските кабинети. Много често, за да се избегне това, болният влиза в аптеката и купува лекарства по собствено усмотрение. Това, обаче е опасно и не винаги помага.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
anonimen lekar
11.04.2018 18:10:10
0
0
така се промиват мозьци за абрана на лекарствата
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки