Турски политолог: Преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени


Турски политолог: Преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени
Снимка: Личен архив, БНР
26 Март 2018, Понеделник


Четин Гюрер изтъква, че парите от Европа, предвидени за бежанците в югоизточната ни съседка, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти

Автор: Десант

Крайно време е Европейският съюз да покаже червен картон на Турция, заяви турският политолог Четин Гюрер в ефира на Българското национално радио.

От две години той преподава в университета в Бремен, благодарение на стипендия за учени, преследвани заради политическите си убеждения. Д-р Гюрер е изгубил работата си в своята родина заради критика към президента Реджеп Ердоган и управлението му.

В предаването на БНР „Преди всички" той коментира липсата на сериозна позиция на Европейския съюз относно нарушаването на демократичните права и свободи от страна на Анкара.

"Отмествайки поглед от това, което се случва в Турция, Европейският съюз индиректно подкрепя и
окуражава Ердоган
. Той подкопава устоите на турското общество и въпреки всички престъпления, които извършва режимът срещу опозицията и инакомислещите в Турция, Европейският съюз не намери начин да предприеме някакви мерки. Единственото, което чуваме от Брюксел е, че Европа е притеснена и загрижена. Питам се, няма ли друг израз в речника на Европейския съюз, освен „загрижени сме"?! - коментира политологът.

Парите от Европа, предвидени за бежанците, не се харчат за тях, а се инвестират в други проекти, изтъква още д-р Гюрер. Той е на мнение, че Ердоган ще отиде на срещата на върха ЕС - Турция във Варна, за да си „изпроси" остатъка от обещаните пари, тъй като тези 3 милиарда са изключително важни за него.

„По данни на турското вътрешно министерство, до края на миналия месец едва 230 000 сирийски бежанци от общо 3,5 милиона в Турция са настанени в бежански центрове. Други 75 000 сирийски бежанци в Турция са бездомни" - привежда данни в подкрепа на думите си турският учен.

Четин Гюрер е категоричен, че във Варна Ердоган ще търси и легитимност за своя авторитарен режим. „Той иска да покаже на света, че се бори с тероризма, което, разбира се, не отговаря на истината. Иска да демонстрира пред света, че се ръководи от демократичните ценности.

На фона на военната операция в кюрдския анклав Африн и навлизането на турската армия на територията на Сирия, Ердоган има нужда от легитимация пред света. Защото в противен случай много лесно може да бъде обвинен, че с войната срещу кюрдите в Африн извършва престъпление срещу човечеството" - казва политологът.

Той смята, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да бъдат прекратени и следва да се възстановят, едва след завръщането на Турция към демократично общество. "За мен, отношенията между ЕС и Турция приличат на уреден брак по сметка, но нито ЕС, нито Турция са щастливи в този брак", допълва д-р Гюрер.

Припомняме, че на 26 март от 19 ч. във Варна ще започне срещата на Ердоган с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, като домакин е българският премиер Бойко Борисов.

В „Евксиноград“ ще бъдат обсъждани отношенията между ЕС и Турция и миграционната сделка между Анкара и Брюксел, подписана през март 2016 г., както и други въпроси. Сред допълнителните  теми, които е подготвил Ердоган, са конкретни стъпки в актуализирането на митническия съюз, борбата с тероризма, ускоряването на финансовата помощ за Сирия, външната политика и регионалните въпроси като Палестина, Балканите,  Ирак, Либия и дори за избитите аракански мюсюлмани в Мианмар.

Турският президент отново ще поиска да се премахнат политическите и наричани от него „изкуствени“ пречки за ускоряване на процеса за приемането на страната му в Европейския съюз.


В категории: Новини , Политика , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки