Офроуд возила разораха засети с люцерна ниви в родопско село


Офроуд возила разораха засети с люцерна ниви в родопско село
19 Март 2018, Понеделник


Оказа се, че на състезанието в Кърджали „един гледа сватба, друг - брадва"

Автор: Десант

Огромни площи с люцерна и други посеви са изорани от участниците в петото юбилейно издание на „Кърджали офроуд фест“, алармира 24rodopi.com, позовавайки се на ощетени земеделски производители.

Собствениците на имотите настояват организаторите на състезанието да покрият загубите от съсипаната реколта и да подравнят терените.

Медията припомня, че от 16 до 18 март 150 състезателни машини се надпреварваха по екстремните трасета в Кърджали и в землищата на няколко села.

Състезатели  от България (84 екипажа), Гърция (40 екипажа), Турция (24 екипажа), Дубай ( 2 екипажа)  премериха сили в първата офроуд надпревара за годината.

„Преди седмица пристигнаха от организационния комитет с АТВ. Явно тогава са начертали картата с маршрута, но когато започна състезанието всички минаваха през моята нива. В продължение на два дни – в петък и събота, машините на състезателите изораха и оставиха коловози върху 1,5 декара нива, засята с люцерна“, заявява пред 24rodopi.com Юмер Сабахтин от село Соколяне.

Според него ощетени са още 5-6 стопани от същото село. Не е изключено подобен гаф да има в землищата и на други населени места.

„Трасето минава на около 350 метра от селото. Машините идват откъм Люляково, качват се нагоре в посока към Соколяне, заобикалят го и заминават в неизвестна за мен посока. Обходих трасето. Там, докъдето стигнах, други щети не видях. Само в района на Соколяне са изораните ниви. Всяка година минават през имота ми, но стига толкоз“, коментира Юмер Сабахтин, който се зарича да си търси правата.

По думите му, люцерната се жъне между 2 и 4 пъти в годината и той е категоричен, че при тазгодишните валежи е щял да получи минимум три реколти от фуражното растение.

Той изчислява, че ще изкара поне 60-80 бали по-малко от разораните от високопроходимите возила площи. А освен това, ще трябва да се бръкне за непредвидени разходи за нова оран, която струва 40 лева на декар, както и за ново засяване, а килограм семе за люцерна е 15 лева. 

Така в Родопите нагледно офроуд фестът демонстрира крилатата фраза: „Един гледа сватба, друг - брадва". При това, под патронажа на кърджалийския кмет Хасан Азис, който също се оказа запален фен на екстремното шофиране и направи по време на състезанието почетна обиколка с АТВ край Водното огледало в Кърджали.


В категории: Новини , Репортажи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Съд и Правосъдие
20.03.2018 14:06:47
0
0
www.coe.int/en/web/conventions/full-list

224 документа...
И българска Конституция!!! За сигурностите.... Жалко, че КС по толкова неща, толкова очевидни... нищо! Омбундсман , Прокуратура, други юридически лица...

1. ООН. Орхуска конвенция. Конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда.

2. Съвета на Европа. Конвенция за опазване на околната среда от Наказателното право. (1998г. )На български в гугъл не излиза. Дали е ратифицирано/влязло в сила от България? На английски - Convention on the Protection of the Environment through Criminal Law (Strasbourg, 1998). френски - Convention sur la protection de l'environnement par le droit pénal. Има и Конвенция за защита на околната среда и от цивилното/гражданското право.... (1993)

3. Има и Резолюция за Юридическата Етика (2008)

4. И с ЧЕЗ ???? Тези информационнипрестъпления/ каши/хаос/неясноти - Strasbourg, 20.IV.1989 Convention on Insider Trading www.coe.int/fr/web/conventions/full-list/-/conventions/rms/090000168007b0d5
1
Съд и Правосъдие
19.03.2018 12:45:54
0
0
Съд и Правосъдие!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки