Почистват канала, свързващ езерото Вая с Черно море


Почистват канала, свързващ езерото Вая с Черно море
Снимка: Светлан Атанасов
15 Март 2018, Четвъртък


Той от години е затлачен с боклуци и водите редовно наводняват околните терени

Автор: Диана Славчева

Бургаското езеро Вая се свързва с дълъг 700 метра тесен канал, който не е почистван основно повече от 30 години. Само преди броени дни водата излезе от него и наводни терените на околните складове. 

В момента отока между двата водни басейна е затлачен с множество натрупани през годините отпадъци и е обрасъл почти непроходимо с тръстика. От няколко дни се извършва почистване на канала по проект, спечелен от Областна управа – Бургас. Това не е правено повече от 30 години, през които само частично са взимани козметични мерки при бедствени положения, когато водата е наводнявала околните терени и пътя Бургас-Созопол.

Няколко пъти тръстиките са окосявани, но само след няколко седмици израстват отново. Сега те ще бъдат изкоренени изцяло. Проектът по програмата за трансгранично сътрудничество, по който ще се осъществяват мероприятията, е в партньорство с турския град Енез (Енос), където също има подобно езеро - Гала, което пък има връзка с Егейско море.

Целият канал между Вая и Черно море е с дължина 700 метра, но бюджетът на спечелeния от бургаската областна управа проект позволява на първо време да бъдат почистени около 400 линейни метра от него, което трябва да стане до август. 

Администрацията търси възможности за финансиране на изчистването на цялото протежение на тясната връзка между Вая и Черно море.

Бургаския областен управител Вълчо Чолаков, който днес инспектира на място как вървят дейностите по проекта, изтъкна, че успоредно с почистването се изгражда и път, който ще осигурява достъп до канала и който ще се използва за периодично поддържане на неговата проходимост. 

Амбициите на областната управа е впоследствие околните терени да се озеленят, да се поставят пейки и това да стане едно притегателно място за релакс на бургазлии и гостите на морския град. Отделно, съществува намерение и да се възстанови използването на канала за тренировки на бургаските гребци, каквато практика съществуваше допреди години.

По думите на ​заместник-областният управител Владимир Крумов, каналът ще бъде така добре почистен и облагороден, че ще заприлича на венецианските. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки