Съкровището от Акве калиде са завръща на мястото, където е открито


Съкровището от Акве калиде са завръща на мястото, където е открито
12 Март 2018, Понеделник


Лекции за древните монети ще намесят и криптовалутите край някогашните терми

Автор: Десант

Някои от най-ценните находки, открити при археологическите проучвания в Акве калиде, ще напуснат зала „Трезор" на Регионален исторически музей - Бургас и ще се завърнат отново там, където са намерени.

На 16 март, петък, от 15,30 ч. археолозите доц. д-р Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков ще разкажат за откритията от последния сезон и за хилядите монети, открити в този район през годините.

За да ни върне отново в съвремието, любопитна препратка към монетите на настоящето и бъдещето ще направи професорът по финанси в БСУ Сава Димов, с презентация на тема „Електронните монети", която ще запознае публиката с криптовалутите, какви тайни крият те и ще оставят ли следа във времето.

Лекциите за древните монети и развитието им до наши дни са с вход свободен.

Колекцията от седем златни византийски монети, открити при археологически проучвания през 2012 г., ще бъдат експонирани в предверието на банята музей само на 17 март (събота). Всеки, закупил билет за разглеждане на музея с включена 3D прожекция, ще получи като подарък собственоръчно изсечена монета, копие на изключително рядка сребърна тетрадрахма на Аполония от IV в. пр. Христа.

3D прожекциите са на всеки кръгъл час, като цените са 4 лeва за редовен билет, 2 лева за пенсионери и ученици, и 1 лев за деца от 3 до 7 години.

Съкровището от Акве калиде е открито на 17 юли 2012 г. То се състои от седем златни византийски монети, отсечени в имперската столица Константинопол. Те принадлежат на император Константин IV Погонат (668-685) и император Юстиниан II Ринотмет (685-695 / 705-711) - първото му управление. Парите са били скрити пред западната фасада на югоизточния аподитериум, на дълбочина около 4.50 м. под съвременния терен. Представени са трите най-скъпи номинала за епохата: солид, семис (равен на 1/2 солид) и триенс (на стойност 1/3 от солида).

Съкровището е укрито през VIII в. и има пряка връзка с политическите отношения и военните стълкновения между младата Българска държава и Византийската империя.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки