Насажденията от роза и лавандула не винаги отговарят на сортовата си чистота


Насажденията от роза и лавандула не винаги отговарят на сортовата си чистота
12 Март 2018, Понеделник


За това алармират производители и настояват за по-строг контрол върху чистотата на посадъчния материал

Автор: Десант

Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) ще търси подкрепа от държавата за осъществяване на качествен контрол върху чистотата на посадъчния материал от роза и лавандула, които се садят в България, съобщи БНТ. Според представители на бранша, въпреки че закон има, той не се спазва.

И тази година се очакват трудности с прибирането на розовия цвят в страната, обявиха от асоциацията. Работниците намаляват, а проблемът с еднодневните трудови договори не е решен.

Очаква се цената на розовия цвят през 2018 г. да бъде още по-висока заради повишението на минималната работна заплата и поскъпването на основните консумативи.

Отделно, в момента около триста килограма розово масло, добито през 2017 г. все още стои непродадено.

По-строгият контрол върху розовите и лавандуловите насаждения пък се налага, тъй като се засаждат растения, които невинаги отговарят на сортовата си чистота, разказва в ефира на националното ни радио председателят на БНАЕМПК Деян Тодоров.

Въпреки проблемите в бранша, освен традиционния износ за страните от Европейския съюз ръст бележи и износът на наша козметика за Китай и Япония, като се засилва интереса към нея и от арабските страни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки