На вълнолома във Варна ще има скулптура на момче и момиче, гледащи към хоризонта


На вълнолома във Варна ще има скулптура на момче и момиче, гледащи към хоризонта
Снимка: moreto.net
24 Февруари 2018, Събота


На постамента от бял камък ще бъде изписан стих, който тематично отговаря на смисъла на композицията, наречена "Очакване"

Автор: Десант

На варненския вълнолом ще се извисява скулптура, наречена „Очакване“. Moreto.net информира, че схемата за поставянето й вече е одобрена от месния Експертен съвет по устройство на територията и е съгласувана и от Министерството на културата при спазване на изрично упоменати изисквания за разположението.

Автор на художествената идея е арх. Владимир Попов.

„Очакване“ изразява с езика на художествената пластика уважението на автора към най-силното човешко чувство, което вълнува не само моряка, отпътувал далеч от родния бряг, но и неговите най-близки хора, а именно очакването да се срещнат отново. Това е чувството, в което има всичко – и радост, и страх, и тъга и които авторът на проекта изразява с камък, бронз и слово“, се казва в документите към поръчката за изработването на композицията.

По проект е заложено бронзовата скулптурна композиция върху каменен постамент да се постави в края на първата част на варненския вълнолом.

Според началните идеи на автора височината на бронзовите фигури трябва да е 1,70 метра. Те ще са на две деца - момче и момиче, които са вгледани в хоризонта. Момчето е седнало на ръба на постамента и сочи с ръка към хоризонта, а момичето е право и гледа в същата посока. На постамента от бял камък ще бъде изписан стих, който тематично отговаря на смисъла на композицията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки