В Ловеч започват Дните на православното кино


В Ловеч започват Дните на православното кино
23 Февруари 2018, Петък


Вижте програмата на форума

Автор: Десант

По традиция и тази година по време на Великия пост Ловеч посреща "Дните на Православното кино". Единадесетото издание на инициативата ще бъде открито от Ловчанския митрополит Гавриил на 27 февруари от 18,00 ч. в параклиса на новата катедрала "Св. св. Кирил и Методий" в града, съобщават от Светия синод.

Прожекциите ще са всеки вторник от втората до петата седмица на св. Четиридесетница, като входът е свободен. Те ще започнат с документалния филм "Пътят на воина", разказващ за изповедническия живот на един от съвременните образци на българското свещенство - о. Георги от Жегларци.

Програмата продължава с гръцката продукция "Св. Йоан Руски - воин и образец на търпението", която ще запознае публиката със свръхчовешкия подвиг на великия изповедник на Православието. Лентата включва и разказ за нетленните чудотворни мощи на светеца, от които всяка година се извършват многобройни чудеса на изцеления.

Третата кинопродукция е посветена на канонизацията и прославлението на св. Паисий Светогорец и завършва седемсерийната поредица за светогорския подвижник. Първите пет серии бяха излъчени по време на "Дните на Православното кино" през 2013 г.

Ще бъде представена и продукцията "Диадемата на стареца" - първия пълнометражен филм за новопрославения преподобен отец Гавриил Ургебадзе.

"Дните на православното кино" 2018 ще завършат с новия филм за Дивеевската света обител, посветен на 20-годишнината от служението на игуменката на манастира - майка Сергия. Манастирът е един от най-известните и най-посещаваните в Русия. Това е едно от четирите места в света, на което според вярващите, се е явявала света Богородица и което е под закрилата на Божията майка.

През 2015 г. по време на храмовия празник на новата катедрала, ловчалии имаха радостта да посрещнат игумения Сергия и да получат полза от нейните духовни дарове и молитва, чрез които за 20 години по Божия милост тя успява да възстанови Дивеевския манастир от нищото и да го превърне в малък град на православната святост и подвижничество.


В категории: Новини , Вяра , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки