Рояци от дронове ще решават проблема с тревожното намаляване на пчелните колонии


Рояци от дронове ще решават проблема с тревожното намаляване на пчелните колонии
Снимката е илюстративна
21 Февруари 2018, Сряда


С разработки на пчели-роботи се похвалиха учени от САЩ и Япония

Автор: Десант

Американските изследователи от Харвардския университет създадоха дрон с размерите на пчела, който тежи по-малко от един грам и има криле, които размахва подобно на истинското насекомо.

В същото време и японски специалисти произведоха робот-пчела. Техният дрон с дистанционно управление е с размерите на водно конче и може да опрашва лилии. За направата му е използван гел, нанесен върху подложки от конски косми, за да наподобява мъхнатото тяло на пчелата, което подпомага полепването на цветния прашец. 

По мнението на учените, рояците от дронове са решение на проблема с тревожното намаляване на пчелните колонии или поне са нещо като резервен план.

Експертът по компютърни науки проф. Шаши Шекар от Масачузетския университет очаква проектът му за създаване на детайлни карти на терена, по които да навигират роботите-пчели, да получи финансиране от САЩ до две години.

„Ако направиш много прецизна карта, след това може да използваш тези изображения без връзка с интернет и да локализираш растенията и цветята. И можеш да програмираш пчелата да отиде до определени 10 цветя", обяснява той идеята си.

Но предупреждава, че роботите-пчели могат да станат жертва на хакери или да бъдат използвани от военните като преносители на химични оръжия против хората. Така че още не се знае какво е бъдещето им.

Припомняме, че прототип на пчела-робот бе измайсторен в Харвард още през 2013 г., макар че тогава микродронът бе предназначен най-вече за изследвания в областта на биониката.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки