Левски влизал в Румъния като свой двойник от Елена


Левски влизал в Румъния като свой двойник от Елена
Дунавският бряг при Русе, гравюра от 1824 г.
20 Февруари 2018, Вторник


Той пътувал под името Васил Иванов, минавайки през Русе

Автор: Десант

Непубликувани досега документи от русенския архив доказват, че Левски е влизал в Румъния през Русе. Това показва изследване на историка Веселина Антонова. Апостолът е ползвал името „Васил Иванов от град Елена", който бил реална личност и негов двойник, предава БНТ.

Спомени на съратници на Левски доказват, че той е гостувал заедно с Ангел Кънчев в град Елена, където се е видял с председателя на местния революционен комитет Сава Кършовски и се поинтересувал как е зет му. Той се казвал Васил Иванов Узунов и много приличал на Левски. Препитавал се като книжар в градчето, но това съвпадене му причинило поредица от неприятности с турските власти.

„Във Врачанско някъде го арестуват, точно с подозрение, че е възможно това да е Васил Иванов Кунчев. След като той изтърпява една година в затвора във Видин, после в Русе, с много усилия семейството успява да освободи Васил Иванов Узунов и да докаже, че той няма нищо общо с Левски" - разказва Веселина Антонова.

Има данни, че, когато книжарят от Елена бил освободен и оневинен, той и Апостола най-после са се видели и запознали лично.

„В началото на септември 1869 има една среща случайна и на семейството на Кършовски с Левски в Румъния и тогава, най-вероятно поради очевидната прилика помежду им, визуална, Левски решава да използва същото име и да премине границата по този начин" - уточнява Антонова.

Името „Васил Иванов от Елена" се появява по-късно през септември и октомври 1869 г. в граничните дневници. Предполага се, че това е Левски, който точно по това време вършил важна работа в Румъния.

Основното доказателство, което подкрепя тази теза, е регистърът за задгранични пътувания, в който записвали данните от личните документи или т.нар.„тескерета" на пътуващите заедно с имената на техните поръчители.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки