През лятото ще бъде показано откритото в Троянския манастир неизвестно скривалище на Левски


През лятото ще бъде показано откритото в Троянския манастир неизвестно скривалище на Левски
Снимка: Нова телевизия
19 Февруари 2018, Понеделник


През тавана и през тунел, забележим само за посветените посетители на светата обител, революционерите са можели да избягат в гората



Автор: Десант

Неизвестно скривалище на Левски в Троянския манастир, открито тази есен 145 години след гибелта на Апостола, ще бъде показано пред публика през лятото, съобщи Нова телевизия.

Тайникът в стената, прикрит зад дървена вратичка на шкаф в една от килиите, бе разкрит при първите ремонтни дейности на Антимовото крило, явяващо се най-старата сграда на манастирския комплекс. От години то бе затворено поради опасност от пропадане.

Монашеският революционен комитет в светата обител е основан на Ивановден, 1872 г. Дяконът пее на службата и след празничния обяд молитвата става клетва в името на свободата.

През тавана на непознатото досега скривалище и тунел, забележим само за посветените посетители на светата обител, революционерите са можели да избягат в гората. Днес от тунела е запазена само една част.

В светата обител има обособен музей, посветен на Апостола на свободата. Част от него е и познатото досега скривалище, където Левски се е укривал при престоя си там. 


В категории: Новини , История , Войни за освобождение , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки