Тревненски майстор пази последните цървули на Левски


Тревненски майстор пази последните цървули на Левски
Снимки: Димитър Тренчев и Архив "Десант"
18 Февруари 2018, Неделя


Чифтът е останал недоправен, защото Апостолът е заловен няколко дни, след като дава поръчката

Автор: Димитър Тренчев

Тревненският майстор цървулджия Петър Щерев пази последните цървули на Васил Левски, съобщи историкът Димитър Тренчев.Всъщност цървулът е само един, а чифтът е останал недоправен, защото Левски е заловен няколко дни, след като дава поръчката на габровския майстор Стоян Дюстабанов, уточнява Тренчев.

Той разказа как оцелявайки в превратностите на времето, като завещание от майстор на майстор, предназначения за Левски цървул днес е безценна реликва за единствения цървулджия в град Трявна – майстор Петър Щерев.„Родовите корени на майстор Петър са от легендарното село Цапарево, възпято и в известната народна песен „Цапаревци кула градят“. А в града на зографите и бунтовниците го довежда любовта, разказа Тренчев подробности от житейската биография на тревненския цървулджия. Той е специалист по изчислителна техника, но вече трето десетилетие практикува цървулджийството в град Трявна.

На занаят Петър Щерев се е учил от покойния майстор Никифор Петров, от когото е наследил и историческия цървул. Него майстор Петър пази в посветен на Левски своеобразен паметен олтар в цървулджийския си дюкян на световно известната тревненска чаршия.Въпреки че поръчката е останала нереализирана, самотният цървул не е само поредният артефакт, допълващ биографията на Васил Левски. Той е и пряко свидетелство за антропометричните данни на Апостола като размер на ходилото, височина, тегло и дори характеристики на походката, оценява историческата стойност на реликвата Тренчев.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки