Тревненски майстор пази последните цървули на Левски


Тревненски майстор пази последните цървули на Левски
Снимки: Димитър Тренчев и Архив "Десант"
18 Февруари 2018, Неделя


Чифтът е останал недоправен, защото Апостолът е заловен няколко дни, след като дава поръчката

Автор: Димитър Тренчев

Тревненският майстор цървулджия Петър Щерев пази последните цървули на Васил Левски, съобщи историкът Димитър Тренчев.



Всъщност цървулът е само един, а чифтът е останал недоправен, защото Левски е заловен няколко дни, след като дава поръчката на габровския майстор Стоян Дюстабанов, уточнява Тренчев.

Той разказа как оцелявайки в превратностите на времето, като завещание от майстор на майстор, предназначения за Левски цървул днес е безценна реликва за единствения цървулджия в град Трявна – майстор Петър Щерев.



„Родовите корени на майстор Петър са от легендарното село Цапарево, възпято и в известната народна песен „Цапаревци кула градят“. А в града на зографите и бунтовниците го довежда любовта, разказа Тренчев подробности от житейската биография на тревненския цървулджия. Той е специалист по изчислителна техника, но вече трето десетилетие практикува цървулджийството в град Трявна.

На занаят Петър Щерев се е учил от покойния майстор Никифор Петров, от когото е наследил и историческия цървул. Него майстор Петър пази в посветен на Левски своеобразен паметен олтар в цървулджийския си дюкян на световно известната тревненска чаршия.



Въпреки че поръчката е останала нереализирана, самотният цървул не е само поредният артефакт, допълващ биографията на Васил Левски. Той е и пряко свидетелство за антропометричните данни на Апостола като размер на ходилото, височина, тегло и дори характеристики на походката, оценява историческата стойност на реликвата Тренчев.


В категории: Новини , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
тревненец
03.01.2019 15:36:29
3
1
Всичко е една голяма лъжа хора,която "майстора" е сътворил за да си продава стоката!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки