200-годишна икона пристига на поклонение в София


200-годишна икона пристига на поклонение в София
16 Февруари 2018, Петък


Иконата е известна с чудодейната си сила за изцеление, особено на безплодие

Автор: Десант

За поклонение от Украйна в София ще пристигне чудотворната мироточива икона на св. Богородица „Одигитрия Байталска“, съобщават от Светия синод.

Светинята ще бъде посрещната в старинен храм „Св. Петка“ на 17 февруари 2018 г. в 11 часа и ще остане в храма за поклонение 10 дни, уточняват от църковното настоятелство.

Богородичната икона „Одигитрия Байталска“ е на повече от 200 години. Нейното постоянно местонахождение е в храм „Рождество Богородично“ на девическия манастир в с. Байтал, Одеска област. Но някога наблизо е имало мъжки манастир.

Около 1720 г. той бил нападнат от турци, които изклали близо 300 монаси и послушници, а манастира изгорили до основи. Оцелелите монаси успели да спасят само някои светини, измежду които вероятно е била и тази икона. Сигурната информация е, че тя била дарена при възстановяването на църквата на това място през 2005 г., смята се, че тя „се е върнала у дома“, след което е реставрирана.

Иконата е известна с чудодейната си сила за изцеление, особено на безплодие. В манастира има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея. Регистрирани са случаи на мироточене от 2012 г.


В категории: Вяра , Добри Вести , Църкви и манастири

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Обикновен българин
17.02.2018 19:48:16
0
0
Нека много миряни в София да се молят на Господ да им дава здраве и сигурност за всичко.Да чете човек Библията,Евангелията на Марк,Лука...
3
си чоплят мозъците
17.02.2018 09:56:36
0
0
Агент всезнайко... до иде да си чопли мозъка с агент Борисов... срещу престъпността и насилието... какви са ги изчоплили!
2
и перперикон
17.02.2018 09:38:33
0
0
Предлагам да се сложи и Перперикон до Иконата...
1
Приятел на България
16.02.2018 13:34:17
0
0
България да помогне на Украйна, Албания и Гърция срещу Румъния:
1. Румънците от Украйна искат официална Украйна повече да не признае молдовски език. Има се предвид с непризнаването на такъв език Украйна утре да не признае, или по-точно да престане да признае и молдовското й национално малциство а да признае само румънското. Това ще бъде следвщата крачка/искане от румънското малцинство в Украйна към украинските власти. Тоест Украйна сама да румънизира, насилствено, молдовското й малцинство в полза на украинофобската Румъния!!!
Представете се: Сърбия да изисква от Словения/БЮРМ повече да не признае черногорския/босненския/хърватския език и после и малцинства а само сръбското малцинство!!!
Нищо че няма австрийски език а има австрийска нация. Това са тънкости за етническите молдовци в Украйна. С непризнаването на молдовски език от страна на Украйна Румъния се надява да румънизира молдовците в Украйна!!!
В същото време Румъния признава и русински език (рутенски) като различен от украинския, и "македонския" "език" като различен от българския. Тоест русините в Румъния могат да съществуват като нация а молдовците в Украйна не, защото това било "комунистическа теза" (съществуването на молдовски език и нация) и Украйна сама искала да се "де-комунизира".
2. Румъния продължава да се меси във вътрешните работи на Албания и Гърция със заявление за признаване на аромуните там като румънско малцинство. Представете се: Русия или Беларус да искат от Украйна, Словакия, Сърбия и Хърватия да признават русинските им общности/малцинства като руски/белоруски а не като русински/рутенски с "аргумента" че името/етнонимът "русини" е с езиковедски корен "рус-", точно както Русия и Беларус. Повечето аромуни не искат да бъдат румънизирани, те или настояват за това че са самостоятелен романски народ със самостоятелен език, или са с гръцко етническо самоопределение и съзнание. Освен това аромунски език е далеч по-различен от румънския отколкото е беларуския от русинския, като се има предвид че 84% от речника на украински е общ с беларуския, а общия речник на беларуски и русински вероятно е повече от 75%. Русинските говори в Украйна украинските езиковеди ги класифицират като украински а не като различен език.
В Гърция няма национални малцинства, както в България и Франция но Албания ще бъде изнудена от Румъния да признава румънското й малцинство, (иначе няма да се присъедини към ЕС) и да престане да признае аромунското.
Ако не успеят да принудят Албания да се откаже от признаването на аромунско малцинство румънските власти ще настояват Албания да признае румънското й малцинство редом до аромунското като първа крачка към румънизирането на аромунското и сливането му с румънското.
Трябва да се отбележи че в Албания има само аромунско малцинство, че Румъния не признава независимостта на Косово (за разлика от България), че сърбите имат добър или поне неутрален имидж в Румъния, за разлика от албанците и българите. На албанците се гледа като на инфериорен народ, мюсюлмански диваци които са откраднали православното Косово от сърбите, като най-бедните в Европа (молдовците са далеч по-бедни но румънците "забравят" това), като народ-проблем който дава на Приднестровието аргументи за съществуване като независима страна (чрез казуса Косово) и т.н.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0#%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BC%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96_%D0%B2%D1%96%D0%B4_%D1%96%D0%BD%D1%88%D0%B8%D1%85_%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2'%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D1%85_%D0%BC%D0%BE%D0%B2

"З погляду лексики найближчою до української є білоруська мова (84 % спільної лексики), потім польська (70 % спільної лексики), словацька (68 % спільної лексики) та російська мова (62 % спільної лексики)[47]. Для прикладу, за своїм лексичним складом англійська мова відрізняється від голландської на 37 %, а шведська від норвезької на 16 %."
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки