Какви са правата на пътниците при отменен или закъснял полет


Какви са правата на пътниците при отменен или закъснял полет
12 Февруари 2018, Понеделник


Проучване на "Активни потребители" показва, че повечето потребители в България не са наясно с компенсациите, които им се полагат

Автор: Десант

През 2017 г. зачестиха случаите на отменени или закъснели полети и отказан достъп до борда на самолета поради свръхпродажба на билети.

В тези случаи пътниците с въздушен транспорт в Европа имат право на финансово обезщетение съгласно Регламент (ЕО) № 261/2004 на Европейския парламент. Паричните компенсации при закъснения на полети не се съдържат в самия регламент, но са узаконени със съдебни решения и са описани в Тълкувателни насоки за Регламент (ЕО) № 261/2004 на Европейския парламент.

При възникване на проблем обаче повечето потребители в България не са наясно със своите права. Авиокомпаниите се възползват от това незнание и рядко се стига до изплащане на обезщетения, особено при закъснения.

Регламент (ЕО) № 261/2004 на Европейския парламент и на Съвета и тълкувателните насоки към него не задължават авиокомпаниите да информират на сайтовете си пътниците за техните права, но публикуването на такава информация е израз на добра търговска практика.

Повечето авиокомпании, които извършват редовни полети от и до България, предоставят на своите интернет страници подробна информация за правото на потребителите да получат финансово обезщетение при отмяна на полет и отказан достъп до борда на самолета. Част от тях обаче не посочват размера на компенсацията при закъснение на полета. Това показва проучване на „Активни потребители“, проведено през декември 2017 г.

От разгледаните 21 авиокомпании 9 дават пълна информация за дължимите финансови обезщетения и при трите вида проблеми, 6 спестяват само информацията за правото на парична компенсация при закъснение на полет, а 6 не описват стойността на обезщетението в нито един от случаите.

Ето какви права имат пътниците, ползващи въздушен  транспорт.

При отмяна на полет авиокомпанията е длъжна да осигури на пътника безплатно друг полет до същата дестинация в най-близкия възможен час. В случай че не успее, трябва да върне парите за билета. И при премаршрутиране, и при връщане на парите обаче авиокомпанията трябва да изплати на пасажерите обезщетение. Размерът на компенсацията зависи от дължината на полета. До 1500 км. сумата е 250 евро, между 1500 и 3500 км.е 400 евро, над 3500 км. е 600 евро. Ако превозвачът реагира бързо и намери нов полет за своя сметка на пасажера, така че той да не се забави много с пристигането в крайната си дестинация, обезщетението може да се намали с 50%. 

При отказан достъп до борда на самолета (например компанията е продала повече билети, отколкото са местата в салона), пътникът има същите права, както при отмяна на полет, в това число и на парична компенсация.

При закъснения на полети с над 2 часа за дестинации до 1500 км., над 3 часа за 1500-3500 км. и повече от 4 часа за полети над 3500 км. пътниците имат право на грижи (телефонно обаждане, напитки, храна, настаняване в хотел, транспорт до мястото на настаняване и др.). Ако закъснението е над 5 часа, превозвачът трябва да върне парите за билета.

В допълнение на всичко описано, ако пътникът е пристигнал в крайната си дестинация със закъснение от 3 или повече часа, той има право на парично обезщетение, равностойно на това при отмяна на полет (250 евро, 400 евро или 600 евро в зависимост от дължината на полета).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки