Миряните от Видинска епархия посрещнаха новия митрополит


Миряните от Видинска епархия посрещнаха новия митрополит
10 Февруари 2018, Събота


Вижте къде произнесе първото си слово дядо Даниил 

Автор: Десант

На 10 февруари 2018 г. (събота) Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отпътува за Видинска епархия от палатата на Св. Синод в София, където предишната неделя той бе канонично избран за Видински митрополит от свещеноначалието на Българската православна църква.

Кортежът пое към с. Сумер, което е граничното селище между Врачанската и Видинската епархии. Там предстоеше тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит!

В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм "Св. преп. Параскева" от кмета на с. Сумер Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността първи да приветстват своя нов архипастир! Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил (принадлежал на приснопаметния му предшественик митр. Дометиан) и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и спасително служение!

В храма на с. Сумер митрополит Даниил за пръв път произнесе слово-обръщение към своите епархиоти, в което подчерта, че залага на връзките на мира, единството във вярата и любовта. Владика Даниил към всички обръщаше благото си лице, давайки свято благословение, а хората споделяха, че виждат в него своя нов духовен баща с надежда за по-добри бъднини.

С радост, хляб и сол, с музика и възрадвани души всички изпратиха митрополит Даниил към следващата му спирка за посрещането му в Монтана.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки