Няма такава държава: Родители претендират за помощи на дете, от което са отказали


Няма такава държава: Родители претендират за помощи на дете, от което са отказали
10 Февруари 2018, Събота


Един от тези парадокси е свързан с 23-годишния Иван, който умира, без да е виждал никога майка си и баща си. Двамата роми обаче са научили, че могат да изкарат пари от зарязания си син

Автор: Десант

Абсурд в българското законодателство лъсна след потресаващ случай с починало момче, изоставено от родителите си в центъра за деца и младежи с увреждания в село Вълково. Въпреки че са се отказали от него и не са го потърсили нито веднъж, след смъртта му те изведнъж започват да търсят социалните помощи, които му се полагали през годините.

Уродливата история започва в ромска махала на български град. Там се ражда Иван, който е с тежки малформации. Майката и бащата много бързо решават проблема с отглеждането му – оставят го в близката болница и повече не си го търсят. В последствие дори подписват документ, че са съгласни той да бъде осиновен от други родители, стана ясно от разследване на Нова ТВ.

Преди по-малко от година, състоянието на Иван, който вече е на 23 години, рязко се влошава. Въпреки спешната лекарска намеса, той издъхва.

Настойник на всички в центъра е Албена – социален работник. В случай на смърт на някой от питомците й обаче, правата й се прекратяват. И трябва да бъдат открити биологичните родители.

Ръководството на центъра ги намира в същата циганска махала, но те отказват дори да организират погребението на сина си. Задълженията им се поемат от Община Сандански.

Веднага след погребението обаче майката и бащата внезапно се появяват. Причината – научили са, че изоставеният от тях Иван има лична банкова сметка с около 12 000 лева в нея и те са пълноправни наследници на тези средства.

Като всички младежи в неговото състояние, щом навършил 16, Иван започнал да получава инвалидна пенсия. Към нея имало и интеграционни добавки. Настойникът можел да тегли пари за личните нужди на момчето, но само в извънредни ситуации и само, ако съдът позволи.

Трябва ли родители, дали децата си за осиновяване да ги наследяват след смъртта им? Не може ли с тези средства да се подпомогне някой друг в тяхното състояние? Тези въпроси екип на NOVA е отнесъл към Агенцията за социално подпомагане.

Оттам обясняват, че според Семейния кодекс родителите остават законни представители на децата си, докато те не бъдат осиновени. Закона за наследството пък бил в правомощията на Министерство на правосъдието, откъдето обясняват, че биха могли да направят промени единствено след добре аргументирано предложение и широко обществено обсъждане, каквито до този момент липсвали.

Така остава в сила социалният парадокс - след всеки смъртен случай в център за настаняване на деца с увреждания, събираната през годините инвалидна пенсия да отива в ръцете на родители, които често не знаят дори дали детето им още е на този свят. Наследените по този начин суми достигат стотици хиляди левове, сигнализират родители от Асоциацията на деца с епилепсия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки