Ким Филби бил „вербуван" в... Широка лъка


Ким Филби бил „вербуван" в... Широка лъка
08 Февруари 2018, Четвъртък


Топ разузнавачът се влюбил в Родопите, твърдят местни жители, свидетели на посещението му в селото

Автор: Десант

Топ разузнавачът на Съветския съюз Ким Филби бил „вербуван" в Широка лъка. Това разкриват пред 24smolian.com местни жители, посрещнали преди 45 години шпионинът при едно от посещенията му в страната.

Легендарната разведка е бил в България през далечната 1973 г. Той останал 45 дни в страната ни, като използвал времето за отдих в почивната база на МВР в Пампорово. Тогава Филби посетил и смолянското село. Той гостувал в дома на местния първи човек на партията. Пред високия гост бил организиран и концерт на талантите от току-що откритото Национално училище за фолклорни изкуства.

„Влюбих се! Родопите завинаги ще останат в сърцето ми!", изрекъл през сълзи тогава топ разузнавачът, разказват пред смолянската медия жители на Широка лъка, свидетели на срещата преди 45 години.

Ким Филби е британец, но е най-известният съветски шпионин-ръководител на съветската агентурна мрежа във Великобритания по времето на Студената война.

Докато е на служба, той успява да предаде на съветското ръководство хиляди материали и да предотврати разкриването и ликвидирането на много агенти.

За Ким Филби са написани над 200 книги, заснети са множество филми. Английският аристократ, който още в младостта си решава да помага на съветското разузнаване, както лично си признава, никога не е съжалявал за взетото решение.

В британските Сикрет сървис той е наричан „Човекът на Сталин". След като бива разкрит, бяга в Москва, където и умира през 1988 г.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки