В плевенско училище откриха гвардейски музеен кът


В плевенско училище откриха гвардейски музеен кът
Снимка: infopleven.com
07 Февруари 2018, Сряда


Инициативата е подчинена на идеята да се поддържа жив стремежът за опазване на историята ни и да се възпитават учениците в патриотичен дух

Автор: Десант

В плевенското ОУ „Д-р Петър Берон” днес беше открит гвардейски музеен кът, като част от училищния музей. Събитието предшества официалното създаване на  втория за страната и първи за община Плевен ученически гвардейски отряд. Инициативата е подчинена на идеята да се поддържа жив стремежът за опазване на историята ни и да бъдат възкресени традициите, да възпита учениците в дух на патриотизъм и любов към Родината.

В няколко витрини музейната сбирка е събрала материали за историята на училището, представен е и макет на предстоящата реконструкция на училищния двор. В една от витрините са изложени оригинални гвардейски униформи Разказана е историята на представителната военна част и нейните символи.

Редом с тях ще бъде поставен и почетен златен плакет със символ на Александровската звезда, която се носи върху гвардейския калпак от 1883 г. Той бе подарен от бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част.

Знамето на ученическия гвардейски отряд ще бъде осветено на церемония в петък.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки