Килифарево става град, защото Тодор Живков го сбърква с... Калофер


Килифарево става град, защото Тодор Живков го сбърква с... Калофер
Снимки: Архив
07 Февруари 2018, Сряда


Вижте как се стига до този момент

Автор: Десант

Скъпи спомени пазят по-възрастните жители на Килифарево от далечната вече 1973 г., пише в новия си брой областният седмичник „Кореспондент“. Именно тогава близкото до Велико Търново село е обявено за град. На празненството идва почти цялото ръководство на БКП, начело с държавния лидер Тодор Живков.

В детайлите на онези дни и духът на времето навлиза историкът Михаил Стойчев, който живее в Килифарево и е уредник в Регионалния исторически музей.

Той разказва, че идеята село Килифарево да стане град се заражда през 70-те години на миналия век около 50-годишния юбилей на Деветоюнското въстание, който се чества през 1973 г. Килифаревци взимат дейно участие в този бунт и се готвят да отбележат славно годишнината.  

В началото на месец май 1973 г. делегация в състав първия секретар на Общинския партиен комитет Никола Атанасов, кмета Петко Куцаров и директора на местното училище Иван Трифонов заминава за София, за да види докъде е стигнало изпратеното по официален път предложение Килифарево да стане град и да връчи лично покани на Тодор Живков, Пенчо Кубадински и Добри Джуров да присъстват на тържествата в селото. Но мисията се проваля.

По-късно първенците отиват и при Димитър Туджаров – бивш председател на Окръжния народен съвет във Велико Търново.

Михаил Стойчев подробно описва как се развиват по-нататък събитията. „Той (Туджаров, б.р.) от своя страна ги завежда при Пенчо Кубадински, взел лично участие като командир при построяването на „Прохода но Републиката” и е отсядал в Килифарево. На кафе и коняк започва разговора с него.

След като тримата излагат причините за своето посещение и предават личните покани за участие в юнските тържества, Кубадински се обажда на Тодор Живков и му казва за предложението на килифарци. Държавният глава дава своето съгласие Килифарево да стане град и приема поканата за участие в тържеството, което е насрочено от Кубадински за 10 юни. След това в телефонен разговор нарежда на Пеко Таков: „Другарят Живков каза да изготвиш указа”.

Речено-сторено. Всичко по-насетне се развива гладко по сценарий. Селото спешно се излъсква и благоустроява, за да посрещне видните си гости, сред които е и лично другарят Тодор Живков. Именно от приветствието на Първия става ясно, че зелената светлина за погражданяването на Килифарево е дадена, поради... объркване на географията.

Той тържествено поздравява от трибуната „жителите на най-младия социалистически град в България - Калофер“.


Пеко Таков чете Указа за обявяването на Килифарево за град

Михаил Стойчев обобщава: "За повечето килифарци нищо особено не се променя, след като стават „граждани”. Още на другия ден след тържеството живота си продължава „по старому”. Но в годините след 1973 г. в Килифарево са построени няколко жилищни блока, ТКЗС се преобразува в АПК, няколко от магазините по главната улица стават Универмаг, изготвен е проект за градски транспорт. А през 1983 г. е открит и Историческия музей".

Източникregnews.net


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки