Пресечен бе опит за незаконно изнасяне на домашни любимци от България за осиновяване в ЕС


Пресечен бе опит за незаконно изнасяне на домашни любимци от България за осиновяване в ЕС
Снимката е илюстративна
06 Февруари 2018, Вторник


Вижте какви нарушения са установили от Българска агенция по безопасност на храните при проверката на границата

Автор: Десант

На 26 януари органите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършват на граничните ни пунктове проверка на четири превозни средства, натоварени с домашни любимци с произход от България и предназначени за осиновяване в страни членки на ЕС. 

Две от МПС-тата не са допуснати да продължат своето пътуване до крайното си местоназначение поради установени нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, европейски регламент относно движението с нетърговска цел на домашни любимци и Директива 92/65 за определяне на ветеринарно-санитарните изисквания относно търговията и вноса в Общността (има се предвид Европейската икономическа общност - ЕИО, предшественик на Европейския съюз, б.р.) на животни, сперма, яйцеклетки и ембриони, които не са предмет на ветеринарно-санитарните изисквания, определени в специалните правила на Общността. Тази директива е транспонирана и в българското законодателство, изтъкват от БАБХ.

Едното превозно средство е било натоварено с 34 домашни любимци (кучета), като само 19 от тях са преминали предварителен ветеринарномедицински преглед с гаранция за здравното им състояние и издаден ветеринарно-санитарен сертификат съгласно изискванията на въпросната Директива. Останалите 15 кучета не са придружени с ветеринарно-санитарен сертификат и липсва гаранция за тяхното здравно състояние.

При проверка в обекта, от който произхождат кучетата, не са представени документи за собственост на животните.

Второто превозно средство е било натоварено с 30 домашни любимци (кучета и котки), отглеждани и идващи от частни домове на български граждани и от приюти в различни населени места на страната (София град, София област, Несебър, Варна, Хасково) и пътуващи до Германия. В рамките на проверката е установено, че животните нямат или е направена, но не в срок регистрация в националната база данни Вет ИС на БАБХ, както и че 99 % от тях не са собственост на лицата (германски граждани „осиновители“), съгласно декларациите, придружаващи домашните любимци, а са все още собственост на приюти или частни лица (български граждани) с адрес в България.

Данните по паспортите и декларациите не кореспондират с данните в националната база данни Вет ИС на БАБХ, която отразява и гарантира произхода и здравния статус на животните.

Движение на домашни любимци (кучета и котки) с цел осиновяване в рамките на ЕС се извършва при спазване на строги правила, гарантиращи здравеопазването и хуманното отношение към животните съгласно националното и европейското законодателство, изтъкват от БАБХ.

Компетентните власти на държавите членки на ЕС са своевременно уведомени за двата описани по-горе случаи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки