Унищожителният поход срещу горите на Странджа


Унищожителният поход срещу горите на Странджа
05 Февруари 2018, Понеделник


Тази територия изглежда е оставена на доизживяване и обречена на пълно обезлюдяване

Автор: Севдалина Пенева

Странджанската растителност е уникална за Европа. Оцеляла единствена през последния ледников период, люлката на днешното биоразнообразие на Стария континент умира. Хилядолетия наред природни катаклизми не са успели да унищожат единствените по рода си видове, най-известни от които са вечнозелените зеленика и дАфне. За няколко години това е напът обаче да направи човекът.



Днес срещу горите на Странджа се води война. Жестока, методична и унищожителна. Безобразна сеч, извършвана с примитивни средства, по варварски начин, който в Европа не се прилага от сто години, опустошава природата за поколения напред.

За Странджа обаче никой не милее. Погледите на зелените екофашисти и псевдо природозащитници са обърнати само там, където има икономически интереси. А интереси към Странджа няма.

Дори държавата отдавна е абдикирала от опазването на природното богатство там. Тази територия изглежда е оставена на доизживяване и обречена на пълно обезлюдяване.

Екип на Десант направи оглед в три горски стопанства на територията на най-големия природен парк в България „Странджа“ - Ново Паничарево, Граматиково и Малко Търново. Картината навсякъде е една и съща.



Разбити и кални пътища, дълбоки коловози в горите, безобразни сечища и пагубно оредял лес. В следствие на варварската намеса на хуните, плъзнали в Странджа, тези дървета, които все още не са отсечени, боледуват и съхнат.

Какви са причините за това тотално унищожение, кой води война срещу люлката на днешното биоразнообразие в цяла Европа, кой има полза от предизвестнения край странджанските гори и къде в крайна сметка е държавата? Отговорите потърсихме заедно с дългогодишния еколог и експерт по горите, доктор но лесовъдните науки Дико Патронов.



„Впечатляващи са технологиите, до които сме достигнали и начина, по който се извършва дърводобива, включително и на територията на природния парк. Върнали сме се 50 години назад. Изгубили сме една част, която се съдържа в дърводобива, който съдържа сеч, извоз, претоварване, превоз до потребителите. Ние сме достигнали само до процеса на сеч, товарене и претоварване на тировете. Прицесът на извоз на дървесината от горите сме го ликвидирали. Липсват трактори, специализирани машини, които да могат да извършват извоза от горада то склад, на който склад след това да се извършва товаренето на дървесината“, разказва с болка той. 

По документи, дърводобивните фирми гарантират за наличие на лека специализирана техника, но само колкото да спечелят съответния търг за добив на дървесина. Реалността показва, такава техника никъде в гората не се използва. Само стари, тежки руски машини, с които се ходи на война, не за дърва. И робски, нискозаплатен труд на ръка, който пък се осъществява от неквалифицирани представители на ромската общност.

Какви за последиците?

„Виждате какви калища са навсякъде, това се прави в цялата гора. Разрушават се почвите, нараняват се корените на дърветата, започнат процесите на вплътняване на почвата, започват процесите на съхнене на гората и настъпват всички отрицателни последици за една гора, в която ние сме започнали да осъществяваме някаква дейност... Порочна практика, много лесна и удобна за хората, които са наели тази дейност да я осъществяват по един такъв примитивен начин.
Тогава, когато се извършва дейността, без да се осъществява необходимия контрол, действително нещата стават така...“,
казва още д-р Дико Патронов.



Обществена тайна е, че през последните 20-30 години в дърводобивната промишленост не е инвестирана и една стотинка, че дейността се осъществява от съмнителни фирми, по унищожителен за горите начин. И вече идва времето, когато тези гори няма да дават качествена дървесина и да осигуряват поминък на и без друго изчезващото население в Странджа.

Как се осъществява контролът в горите и къде отива отсечената дървесина, очаквайте продължение по темата.


В категории: Новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Извън темата
08.02.2018 13:14:22
1
0
Като изключим първия коментар на "питащ", всичко останало е спам, който дори няма допирна точка с темата. Идиоти ли са писали не знам, ама личи, че нямат връзка с главния.
4
Приятел на България
06.02.2018 12:26:58
0
0
Да се каже че има "македонски" "език" в България (Благоевградско) е както да се каже че долнонемските диалекти всъщност са холандски, нидерландски ("долноземски"). Холандски език допреди 200 години се смяташе за немски и се наричаше (не само от немците а и от самите холандци нидердойч, тоест долнонемски) и че цялата северна Германия трябвало да принадлежи на Холандия.

http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_nie146

Nieuw volledig Hoogduitsch-Nederduitsch en Nederduitsch-Hoogduitsch woordenboek, 1851 г.
3
истински цитат за Вазов!
05.02.2018 20:32:11
0
0
Ама хич не ги оправяте цитатите. Ето сега истински цитат от Вазов: "Хайде да работим", казал И. Вазов. И седнал под едно дърво." Това е Комунизмът, неговото образование и Вазов! И Щто не знаете кой е Вазов или Каравелов? (не са чували за Каравелов...., кой беше тоя?) "Щот сме бедни и нямаме пари"....Ама карат коли, бацали... Заповядай! Поете Вазов, който имаш 50 000 думи речник... Можеш и без мисъл да останеш. И то отдавна...Ходят по Италия, някой да ги хареса. Пък оттам нататък не знам....

Молим, вашия цитата: Иван Вазов Един мъничък Хус, който не стана гигант, защото нямаше простор къде да се развърти; и който в Юдея би бил разпнат, в средните векове би бил жив изгорен, както в деветнайсетия биде обесен...
2
неубедителни цитати ....
05.02.2018 20:00:44
0
0
Никак не сте убедителни с цитатите .. имам предвид "цитат" Вазов..., и то на такива класици... не си играйте с читателите.... сега почивка и утре за Странджа... Към Престъпността и Какво е Западно/или Вазоовско в България за 29 години?!
1
Питащ
05.02.2018 14:53:10
6
0
Само на територията на парка Странджа има налични: 4 броя държавни горски стопанства + 1 брой държавно ловно стопанство, всяко от които с поне 15-20 служители, една спяща дирекция на природен парк Странджа с 4-5 отговорни служители, Регионална дирекция по горите в Бургас, с поне 7-8 щатa, имащи пряко отношение към проблема, РИОСВ в Бургас с поне 10-на калпака, компетентни по темата! Колко станаха до тук бюджетарите, които бездействат в случая? Около 100 (сто) броя! Ето къде е заровено кучето! Сърдете се на тия, на които им плащате заплатите, чрез вашите данъци! Не е луд тоя, който яде баницата!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки