С Бюджет 2018 Пловдив ще бъде на ръчна спирачка


С Бюджет 2018 Пловдив ще бъде на ръчна спирачка
30 Януари 2018, Вторник


Това казва депутатът от НФСБ Славчо Атанасов


„В резултат на Бюджет-2018 Пловдив ще бъде на ръчна спирачка. Общинските съветници от НФСБ категорично не могат и няма да подкрепят такъв бюджет“. Това заяви на пресконференция днес народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

По думите му Общината за пореден път прави бюджет с голям преходен остатък, което означава, че планира слабо. „Нещо повече – т.н. рекорден бюджет има скрити дефицити – само по Водния проект има 35 млн. лв., които не са предвидени“, посочи Славчо Атанасов.

На второ място той заяви, че това е бюджет, в който няма баланс. „53 % отиват за издръжка на администрацията – това показва, че няма оптимизиране на общинските структури. В сектор „Сигурност, контрол и охрана“ има 4 общински предприятия, в които са заети 652 души. Разходите по тях са 14 786 лв. В същото време приходите от тези структури възлизат на не повече от 5 млн.лв.“, каза още Славчо Атанасов.

Като сериозен проблем народният представител посочи факта, че инфраструктурните обекти в Пловдив се реализират с години, с компромисно качество и в резултат – с епични задръствания от трафика. Като пример за тесни, вместо по-широки ремонтирани булеварди той даде „В. Априлов“ и Коматевско шосе.

„Това говори за сбъркан административен капацитет и философия на управлението. За жалост то се вижда и от правителството, ако разчетем факта, че Пловдив получава много по-малко средства от държавата в сравнение с другите големи градове. Пример – Варна. Морският град получи 85 млн.лв., а Пловдив – само 7 млн.лв“, заяви Славчо Атанасов. От Бюджет- 2018 отсъстват и големи инфраструктурни проекти като Голямоконарско шосе и връзката „Модър-Царевец“, добави още народният представител.

Председателят на групата общински съветници Слави Георгиев посочи, че в бюджета са заложени много повече приходи от местни данъци и такси без да има икономическа обосновка и без реално данъците да са вдигнати.

При 62 млн.лв. през миналата година сега очакваният ръст е 86 млн. лв. – т.е 23 млн.лв. в повече. „Приходите от патентен данък са завишени от 1 млн. лв. на 1.6 млн.лв., от недвижимите имоти – от 19 млн.лв. на 26 млн.лв, на МПС – от 15 млн.лв. на 21 млн.лв“,  даде конкретни цифри Слави Георгиев.

По думите му за първи път нов бюджет се гледа, без да има отчет за изпълнението на предходния.

Той посочи като притеснителен и факта, че Общината е планирала да не събере сериозна част от дължимите си вземания – разчетите сочат, че от 16.7 млн.лв. Общината е предвидила да събере 2.7 млн.лв.

„Докато призовава пловдивчани да ползват велоалеите и градския транспорт в името на екологичната чистота, Общината, оказва се, е заложила в пъти повече средства за закупуване на нови автомобили. За паркиги и нови места са предвидени 557 хил.лв. и срещу това – 1.2 млн. лв. за закупуване на нови автомобили“, посочи Слави Георгиев.

Общинският съветник Костадин Гаров добави, че под 1% от капиталовите разходи отиват за паркинги и нови места.
Източник: Марица



В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки