„Зелени билети” за градския транспорт в София от днес


„Зелени билети” за градския транспорт в София от днес
28 Януари 2018, Неделя


Мярката е свързана с превишените нива на фини прахови частици

Автор: Десант

Столична община въвежда „Зелен билет” за пътуване с градски транспорт. Причината са завишените нива на фини прахови частици в столицата, които бяха констатирани предходните няколко дни. Целта на новия билет е да се насърчи използването на градския транспорт.

Затова днес столичани ще се возят в градския транспорт със „Зелен билет“ на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии. Припомняме, че мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

От Столична община излязоха и с препоръки към шофьорите и домакинствата: "Особено внимание обръщаме на собствениците на  автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути. Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление".

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

По информация на Столичната община, замърсените квартали са 5.  Замърсяването в "Дружба", "Павлово", "Надежда" и Копитото - е ниско, а в "Хиподрума" - умерено.

Продължават и проверките за нерегламентирано събирани и горене на отпадъчни материали в града и като нова, поредна мярка срещу мръсния въздух - в София вече има контейнери за текстил. Целта е старите дрехи да не се превръщат в средство за отопление.

Очакванията са, че кампанията за събиране на текстил, ще има поне толкова успех колкото тази, която започна в началото на декември. От тогава от общината събират стари гуми. Отново за да се предотврати изгарянето им и да се намали замърсяването на въздуха. До момента – събраните гуми са над 4200.
Източник: NOVA TV


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки