МО обяви нов прием на кандидати за обучение по начална военна подготовка


МО обяви нов прием на кандидати за обучение по начална военна подготовка
Снимка: бТВ
24 Януари 2018, Сряда


Организирани са 4 курса, които ще се проведат в Плевен, Велико Търново и Варна

Автор: Десант

Министерството на отбраната организира четири курса за начално военно обучение на български граждани, които ще се проведат в Единния център за начална военна подготовка в гр. Плевен, в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Варна.

Предвижда се до 360 български граждани да получат начална военна подготовка, която включва повишаване на основните физически качества - издръжливост, сила, бързина, ловкост; придобиване на умения за действие с въоръжение и стрелба с леко стрелково оръжие; изпълнение на строеви хватки със и без оръжие; изучаване на задълженията на войника; оказване на първа медицинска помощ и др.

Кандидатите, които желаят да придобият знания и умения по начална военна подготовка трябва да са пълнолетни български граждани, да са годни и психологически пригодни за военна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

За времето на обучението на кандидатите се осигурява настаняване, хранене и униформа, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане.

Предвижда се първият курс по начално военно обучение да се проведе в Единния център за начална подготовка в гр. Плевен в периода 12 март – 5 април 2018 г. Кандидатите могат да подадат документи до 16 февруари 2018 г. във военните окръжия в областните градове, отдел „Столичен“ за гр. София, отдел „София-област“ за Софийска област или в офисите за водене на военен отчет в общините/районите.

Следващият курс по начална военна подготовка ще се проведе в Националния военен университет в гр. Велико Търново в периода 10 април - 4 май 2018 г., а документи на желаещите кандидати се приемат до 26 февруари 2018 г.

Предвижда се курс по начална военна подготовка да се проведе във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Варна в периода 23 юли – 17 август 2018 г., като срокът за подаване на документи е до 8 юни 2018 г.. Последният за тази година курс ще се проведе в периода 1 – 26 октомври 2018 г. в Единния център за начална подготовка в гр. Плевен, за който кандидатите могат да подадат документи до 17 август 2018 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки