Подайте си навреме данъчните декларации, няма да има удължаване на срока


Подайте си навреме данъчните декларации, няма да има удължаване на срока
23 Януари 2018, Вторник


Вижте какви са новостите в тазгодишната кампания на НАП

Автор: Десант

Тази година законодателят е предложил много промени за облекчаване на административната тежест при подаването на данъчните декларации. На пресконференция в Бургас от териториалната дирекция на Националната агенция по приходите разясниха кои са най-важните промени, с които трябва да бъдат запознати задължените лица.

Над 20 хиляди са бургазлиите, които от началото на годината досега са минали през салона в териториалната дирекция в морския град, за да подадат данъчните си декларации. 43 процента са тези, които са направили това по електронен път. 30 са пощенските станции, където също може да се подадат документите, информираха от приходната агенция.

Нейните експерти се надяват, че все повече ще стават хората, които ще се възползват от възможността да внесат документите си електронно, с помощта на персоналния си идентификационен код, който вече се вади буквално за минути.

Докъм средата на февруари в салоните за обслужване на клиенти на НАП ще бъдат въведени виртуални и физически ПОС терминали. Чрез използването им ще бъде елиминирано забавянето на преводите от банките. Плащането чрез тях ще бъде напълно безплатно, което ще спести на данъкоплатците лихвите, които начислява обслужващата агенцията банка.

Според Сияна Димитрова, директор на дирекция „Обслужване“ в НАП-Бургас, заради тези облекчения се очаква да се повиши събираемостта на данъците, тъй като когато нещата се случват по-лесно, нараства и мотивацията на хората да си изпълняват задълженията.

Интересни промени има и в частта за ползването на отстъпки и други облекчения. Така например, ще има отстъпка от 5%, ако декларациите се подадат до 31 януари, но само ако лицата нямат задължения, подлежащи на принудително събиране и са си внесли данъците.

Новост е и това, че за фирмите, които не упражняват дейност, вече няма да е нужно да се подават така наречените „нулеви декларации“.

Данъчните припомниха, че от тази година минималният осигурителен доход е 520 лева, като пропорционално е увеличена и вноската за здравното осигуряване на безработните и самоосигуряващите се, която става 20,40 лв. За земеделските производители минималният доход е 350 лева.

От приходната агенция предупреждават, че тази година няма да има удължаване на крайния срок на кампанията, който изтича на 30 април, тъй като тази дата е редовен работен ден. В случай, че се наложи, до 30 септември ще можем да направим корекции по данъчната си декларация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки