Валери Симеонов: Демографските данни са наистина тревожни


Валери Симеонов: Демографските данни са наистина тревожни
19 Януари 2018, Петък


Вицепремиерът по демографската политика и лидер на НФСБ пое ангажимент да се вземат мерки срещу пазарите за булки

Автор: Десант

В отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за демографския срив, вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов разясни, че по отношение на раждаемостта  от времето на социализма тя се движи в едни и същи граници.  

По думите му, негативната демографска тенденция започва от 1981 г. и досега всичко се движи в равномерни проценти като спад на населението. 

„Въпреки всичко данните са наистина тревожни“, обобщи той и разясни какви мерки са предприети от правителството в подкрепа на раждаемостта. Това са краткосрочно отпускане на средства по закона за семейните помощи, еднократна при бременност в размер на 150 лв., като 11268 бременни жени са подпомогнати, с изплатени почти 2 млн. лв.

Валери Симеонов посочи, че през първите 11 месеца на 2017 г. е изплатена еднократна помощ при раждане за 60 759 деца, която общо е 23 млн. лв.

За отглеждане на близнаци са изплатени над 2 млн. лв., а изплатените до края на ноември 2017 г. еднократни помощи за деца в първи клас са над 9 млн. лв. 

За 26 268 деца с трайни увреждания пък са изплатени 147 млн. лв.

По Закона за насърчаване, се насърчават работодателите да наемат самотни майки на деца до 5 г.

Има и мерки за предоставяне на безлихвени кредити за закупуване на жилища, отчете вицепремиерът.

За да се проведат всички мерки за преодоляване на демографската криза, на страната е нужна политическа стабилност, категоричен беше Валери Симеонов.

По повод питането на червената депутатка Теодора Халачева за това какви мерки се взимат срещу явлението „деца раждат деца", по икономическата и демографската политика Валери Симеонов изтъкна, че е необходимо да се работи за промяна на нагласите на населението.

Според данни на Министерството на труда и социалната политика през 2016 г. родените от малолетни и непълнолетни майки са 3249.

Социалистката коментира и пазарите за булки, на които, по думите й, малолетни и непълнолетни момичета се превръщат в стока. Валери Симеонов пое ангажимент да се обърне специално внимание на този проблем и да се вземат мерки да се спре с предлагането на булки за продан. Той подчерта, че това е тема, свързана с програмата на "Обединени патриоти" и със справяне с престъпността сред ромския етнос, като въпросните пазари несъмнено са форми на престъпност.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки