Със съдействието на Валери Симеонов: 325 000 лева отиват за благоустрояване на община Средец


Със съдействието на Валери Симеонов: 325 000 лева отиват за благоустрояване на община Средец
Снимки: „Десант" и интернет
18 Януари 2018, Четвъртък


Парите са отпуснати от Министерски съвет. Вижте за какво ще бъдат разпределени

Автор: Десант

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов съдейства за отпускането на средства от Министерския съвет за благоустрояването на община Средец и едно от населените места, на което той винаги е подавал ръка - село Дебелт.

Това са целеви пари в размер на 325 хиляди лева, от които 95 хиляди са предвидени за улично осветление в Дебелт, а останалата сума ще де похарчи за дългоочакваната рехабилитация на пътни отсечки в региона.

Над 200 хиляди лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на почти непроходимите досега пътища между някои от съставните си странджански села.

Това са участъците от Факия и Долно и Горно Ябълково, а също и тясното шосе, свързващо Голямо Буково с пограничните селца Кирово, Граничар и Белеврен. 

Пътищата в този затънтен край на България от години тънат в трапове. От някогашния асфалт върху тях почти не е останал спомен. Иначе населените места са известни с древна и интересна история и около тях има куп природни и културно-исторически забележителности, които почти не се срещат другаде у нас. Като множеството пръснати из района „змейови къщички", както тук викат на долмените.  


Един от долмените край Граничар

Във Факия са живели няколко поколения на прочутия Бимбелов род, за който се смята, че произлиза от Момчил войвода. В Голямо Буково пък се намира единственият действащ манастир в планината. 


Голямобуковският манастир „Св. Животоприемен източник”

И ако инфраструктурата е в добро състояние, тези селца ще може да живнат, тъй като местните забележителности безспорно привличат туристите, но лошото състояние на пътищата до тях секва ентусиазма им да ги посетят.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки