Започва източването на силно опасния трихлоретан от фалиралия девненски завод „Полимери"


Започва източването на силно опасния трихлоретан от фалиралия девненски завод „Полимери"
15 Януари 2018, Понеделник


Химикалът ще бъде извозен за утилизация във Франция

Автор: Десант

Транспортирането с цистерни на опасния трихлоретан от „Полимери“ до френски завод за утилизация започва утре сутринта. Това съобщи варненският областен управител Стоян Пасев.

Според плановете месечно ще бъдат извозвани по 12 автоцистерни с химикала. Оттях той ще се прехвърля на влакова композиция и така ще се транспортира до Франция. Комбинирането на транспорта се налага заради липсващите жп релси, разпродадени след фалиране на химическия завод.

При товаренето на опасното съединение, ще бъдат взети сериозни обезопасителни мерки. Това ще става под зоркия поглед на полиция, „Пожарна безопасност и защита на населението” и представители на РИОСВ-Варна.

Би трябвало цялото количество от над 2500 тона да бъде транспортирано за 6-7 месеца.

През февруари миналата година се наложи обезопасяване на резервоарите, където се съхранява трихлоретанът, заради сигнал за теч. Това обаче далеч не бе първият случай на проблем с веществото. Изтичането на трихлоретан във фалиралия завод „Полимери“ беше регистрирано в края на юни 2013 година. Тогава голямо количество от отровата излезе от цистерните и беше сформиран кризисен щаб.

Заради неправилно съхранение на опасния химикал в амортизирана 40-годишна цистерна, в началото на януари 2014 г. в Девня бе обявено частично бедствено положение. През ноември същата година екип от експерти започна изготвянето на спешен план за обезопасяване на резервоарите, като отровното вещество трябваше да се прехвърли в съседен съд.

През лятото теренът на „Полимери“ бе продаден на пловдивската фирма „Хъс“, която се занимава с производство на метал от скрап. Парите от сделката отиват за удовлетворяване на част от кредиторите, тъй като общата стойност на задълженията е над 20 млн. лева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки