Цървули и гайтани са най-търсените сувенири от „Етъра"


Цървули и гайтани са най-търсените сувенири от „Етъра"
Снимки: ЕМО „Етър“
15 Януари 2018, Понеделник


Какви още изделия търсят да си вземат за спомен посетителите на най-големия у нас музей на открито

Автор: Десант

Изработени в работилниците на майстори от Етърската чаршия и от цялата страна, сувенирите, които се предлагат в ЕМО "Етър", привличат вниманието на посетителите, повечето от които непременно искат да си тръгнат със спомен от тук. 

188 363 лева е сумата от продажбата на сувенири, която е реализирал единственият у нас етнографски музей на открито през 2017 г. Не става въпрос за печалба, а за оборот, уточняват финансистите на институцията. За пределите на България тези пари са наистина много, когато става въпрос за продажба на музейни сувенири.

В ЕМО "Етър" те се предлагат в Дюкяна, в Книгопродавницата, на трите билетни каси, в Изложбена зала, в Център Българка и в хотел „Странноприемницата".

Продажбите са важни, но не по-малко важно е обучението на публиката чрез един музеен сувенир, както и възможността чрез него да се съхраняват традициите на нашето минало - изтъкват етнографите от "Етъра".

Всичко, което е създадено от тамошните майстори, се харесва - торбите от козяк, хлопките, ножовете, хаванчетата и купите, покривките, бакърджийските изделия и т.н.

Гайтанът е много търсен и предпочитан от посетителите. Оказва се, че много от хората знаят какво е това и как да го използват. Но гайтан се зашива не само към народни носии. Наближава времето да се правят мартеници и той представлява много подходящ материал за тяхната изработка. Затова се купуват най-вее бели и червени гайтани, с които пролетните символи стават невероятни.

Цървулите са друга търсена стока. Направени от истинска кожа, те са издържливи на сериозно натоварване, каквото е при танцовите състави.



Много често сувенирите, които се продават в ЕМО "Етър", служат за интериора на битови помещения и за подаръци. Голям интерес в този смисъл има към детските дървени играчки. Вниманието на малчуганите веднага бива привличано от кончетата, каручките, куклите - съвсем различни от грозните чудовища, с които изобилстват компютърните игри.

Интересно е да се посочи, че най-продаваните детски книжки от „Книгопродавницата", които разказват за българските корени, традиции и обичаи, са „Българознайко" и „Българознайка". Над 800 броя от тях достигнаха до най-любознателните българчета, хвалят се от музея.

Всеки иска да си тръгне с нещо от "Етър"-а, а картините на Янко Янев са един от предпочитаните спомени. Макар да не се предлагат в оригинал, те са достъпни като цена и са изработени от качествен материал.

От около месец в продажба е и красивият календар за 2018 г., който представя ЕМО "Етър" през четирите годишни сезона. Той е съвсем различен от предлаганите досега и има не само практическа, но и колекционерска стойност.



Снимките в него са дело на професионалния фотограф Росина Пенчева и представят обекти от музея – обикнати от много хора, като предлага на човек да изпита цялата емоция, която природата предизвиква чрез зимните преспи, пролетната пъстрота, зелената прохлада през жежкото лято и тихата меланхолия на есента.

Успехът на ЕМО "Етър" по отношение на музейните сувенири не се дължи на комерсиален подход, а на налагане на разбирането, че сувенирите са отношението ни към миналото, настоящето и бъдещето.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки