Подписан бе договорът за внедряването на тол системата


Подписан бе договорът за внедряването на тол системата
15 Януари 2018, Понеделник


Ще въвеждат и уикенд винетки за леките автомобили

Автор: Десант

След продължилите почти две години процедури, днес бе подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

Целта ни е още през първата година след внедряването на тол системата приходите да са около 1 млрд. лв. - коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БТВ.

Той посочи, че срокът за изпълнение е 19 месеца и обясни, че за проектиране и изграждане са предвидени 7 месеца, а в период от 12 месеца ще се правят одити, оценка на ефективността и корекции при необходимост. Стойността на договора е 150 млн. лв., като разходите ще се изплатят от бъдещи постъпления за период от 2-3 години, след като системата започне да функционира.

Има две специфични дейности на етапа на внедряване и изграждане на системата, изтъкна регионалният министър, който поясни, че първата е свързана с избора на републикански пътища, които да попаднат в обхвата на тол системата.

Има различни варианти за това, като единият предвижда тя да обхване около 8000 км републикански пътища – магистралите и пътища от първи и втори клас. Има и такъв, който предвижда в обхвата й да се включат около 75% от всички републикански пътища, който обаче вероятно няма да бъде избран, коментира Ненков. По думите му, решението ще се вземе на експертно и политическо ниво.

Втората задача е тарифирането или определянето на ставките за преминаване по отделните пътища, каза още Нанков и обясни, че тол таксата ще важи само за автомобилите над 3,5 т. Собствениците на леки автомобили ще продължат да плащат винетки, които ще са електронни и по-евтини за държавата, като цената им няма да се повишава. Ще има възможност и за по-гъвкаво тарифиране за леките автомобили като уикенд винетка и еднодневна винетка.

В момента приходите от винетки са около 350 млн. лв. средногодишно. По данни на министъра, 2017 г. е рекордна по отношение на постъпленията от тях. През миналата година са продадени близо 700 000 стикера повече, а приходите са били с 25 млн. лв. повече спрямо 2016 г.

Стана ясно също, че таксата за тежтоварните автомобили ще се повиши значително, като се очаква увеличението на приходите от заплащаните от тях такси да е с 6-7 пъти.

С въвеждането на тол системата ще успеем за първи път да се възползваме от геостратегическото си положение, обърна внимание Николай Нанков. Той даде за пример, че доскоро винетката за тежкотоварни автомобили, с която те преминават от ГКПП „Калотина“ до ГКПП „Капитан Андреево“, струваше 21 лв., като вече е 23 лв., а за преминаване по магистралата между Ниш и Пирот в Сърбия от януари т.г. се плаща около 20 лв.

С въвеждането на тол системата ще има достатъчен ресурс за пътни ремонти, обърна внимание министърът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки