В Стралджа отопляват учебните заведения с минерална вода


В Стралджа отопляват учебните заведения с минерална вода
Снимка: uspelite.bg
14 Януари 2018, Неделя


Децата се чувстват комфортно, а разходите за нафта изчезват от бюджета

Автор: Десант

Община Стралджа въведе проект за оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия в отоплителни инсталации на училища, ОДЗ и ЦДГ в града Стралджа. Той е реализиран с помощта на Норвежкия финансов механизъм, съобщава uspelite.bg.

Идеята е да се отопляват сгради от термален извор, като използваната вода е с дебит 7 литра в секунда, а температурата е над 75 градуса. Решението буди сериозни овации, защото освен икономично и иновативно, то е екологично и не замърсява по никакъв начин красивата българска природа.

На този етап това е единствената по рода си централа в България. Тя отоплява две училища и две детски градини в града, като температурата достига цели 25 градуса без намесата на каквито и да е било други енергийни източници. Според общината отоплението с минерална вода само в едното училище е спестило сума от порядъка на 50 хиляди лева.

Ефектите от иновацията са много, а един от тях е увеличението на броя на децата в детските градини.

"Температурата в групите се повиши и достига до 25 градуса. Съвсем леко облечени децата се чувстват много добре в детската градина. Съответно и на нас разходите ни намаляха, понеже нямаме разход за нафта", цитира медията Веска Йорданова, директор на стралджанската детска градина.

Екологичната отоплителна централа представлява помпена станция и водопровод с приблизителна дължина 4000 метра, който отвежда топлата вода до котелите на учебните заведения.

Общината цели да включи и други сгради в своя проект, но им е нужна финансова помощ. Кметът Атанас Киров без да крие заяви, че налице са още два неизползваеми минерални източника, които са предвидени да заработят с цел отопление.

Проектът е реализиран в рамките на 9 месеца от своето започване и е коствал повече от 770 хиляди лева. Финансирането му е отпуснато по Програмата за енергийна ефективност и възобновяема енергия от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки