Забраниха на двама калугери, подстригвали неканонично в монашество, да извършват богослужения


Забраниха на двама калугери, подстригвали неканонично в монашество, да извършват богослужения
12 Януари 2018, Петък


Подалите покайни молби засегнати лица ще бъдат приети на послушание в канонични манастири на Софийска епархия

Автор: Десант

Софийската света митрополия обяви за неканонични направените от йеромонах Козма (йеросхимонах Кирил), брат на Зографската света обител, и свещеник Станой Цветанов Станоев, клирик на Софийска епархия, монашески пострижения. Причината е, че те са извършени при многобройни и тежки канонични нарушения.

От Синода уточняват, че подалите покайни молби лица, „приели монашество“, ще бъдат приети на послушание в канонични манастири на Софийска епархия и след надлежно изпитване ще бъдат постригани в монашество.

На йеромонах Козма Зографски и йеромонах Вениамин Зографски, който си позволява да служи в частен параклис, построен без архиерейско благословение в столицата ни, се забранява да извършват свещенодействия в диоцеза на Софийска епархия - нито светите Тайнства, нито треби, нито обществено богослужение.

От митрополията напомнят на получилите неканонични пострижения, че не са монаси/монахини и са свободни от всякакви обети, като не дължат послушание никому, освен на Църквата в лицето на епархийския ни митрополит Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С публикувано в сайта на Светия синод съобщение се уведомяват честния клир и паство на Софийска епархия да не приемат в храмовете като певци и клисари, както и да не допускат до св. Причастие лица в монашески вид, без предварително да се уверят с документи, че са канонично постригани монаси/монахини.


В категории: Светии и свещеници , Вяра , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки