Тръгнаха екскурзиите към Желязната църква


Тръгнаха екскурзиите към Желязната църква
Снимка: Българска патриаршия
11 Януари 2018, Четвъртък


Кой спечели от реставрацията на българската светиня

Автор: Дина Харизанова

Предприемчиви туроператори отрано надушиха новата атрактивна дестинация за българите – посещение на обновената  Желязна църква в Истанбул. Не е отшумяло още ехото от тържественото обновление на историческия български храм „Св. Стефан“ в сърцето на българската православна общност край босфора, и офертите за екскурзии до там валят една след друга.

Много от тях са съчетани с беседа от автора на книгата „Истанбул - Българският Йерусалим" Николай Лалковски – самият той съсобственик на няколко турагенции.  Същият е и изпълнителен директор на фондация „Българска екзархия", която се явява турско юридическо лице и на която турските власти викат „българска православна община“.

Както и да е, за екскурзиите ни беше думата. Те са дело не само туристическите агенции.  Такова пътуване организира и църковното настоятелство при храм „Св. Димитър" в Димитровград например.

Няма лошо! Дори е похвално, че повече наши сънародници ще видят този знаков храм-символ на делото на Българската Екзархия и стремленията на православния ни народ към църковна независимост и свобода на вероизповеданието в епохата на националното ни освобождение.

То беше ясно, че изгода от неговото реставриране най-вече обаче ще има турската страна. Едно че церемонията по обновлението му бе от полза за вдигането на акциите на югоизточната ни съседка  и изчеткване почти до блясък на имиджа й пред ЕС. Тя услужливо бе насрочена броени дни преди България да поеме заветното председателство на Съвета на Европа, макар да беше много по-редно и логично „откриването“ й да стане десетина дни по-рано – на 27 декември, когато християнската общност почита патрона на Желязната църква свети Стефан?!

Турция ще натрупа и още куп дивиденти покрай българската светиня – не само ще се радва на засилен туристопоток към тази част на Златния рог, но ще „размени“ изгодно реставрацията й срещу реставрирането и изграждането на джамии у нас.

На всичко отгоре, като нищо турският президент Реджеп Ердоган ще се изпъчи насред София баш по време на европредседателството ни, след като буквално се самопокани да дойде в столицата ни лично за откриването на ремонтираната „Баня баши“, чиято конструкция се укрепва по проект с полагането на карбонови нишки и инжектиране на пукнатините.

Плюс това България се ангажира да реставрира джамиите в Пловдив, Разград и шуменската Томбул джамия – вторият по големина мюсюлмански храм на Балканите.


Баня баши по време на ремонта й, Снимка: imakood.com


Днес, поне отвън, изглежда, че ремонтът е приключил, което не пречи да й направят специално „откриване" заради Ердоган


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки