В пернишкото село Люлин ще представят обичая „Посрещане на сурвакари в българския дом“


В пернишкото село Люлин ще представят обичая „Посрещане на сурвакари в българския дом“
Снимка: Община Перник
10 Януари 2018, Сряда


Ще има и експозиция на кукерски маски, произведени от майстор Деян Евгениев

Автор: Десант

В пернишкото село Люлин ще си дадат среща две от най-колоритните сурвакарски групи  – от селата Люлин и Долна Секирна.  По стара българска традиция в нощта на 13 срещу 14 януари те ще представят уникалния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом“, който се изпълнява само от тях.

Празничната програма ще започне в 17 часа. В рамките на вечерта  специално участие ще вземат група войводи от национално сдружение „Хайдути“. Освен това ще бъде представена фотоизложба и експозиция на маски, произведени от майстор Деян Евгениев. 

Сурвакарската група от село Люлин е основана през 1927 г.  За първи път участва в Международния фестивал на маскарадните игри през 1970 г. Участниците са преоблечени като булюбашия, булка, младоженец, свекър, свекърва, поп, мечка, мечкар, циганчета. Останалите са с ликове.

Групата печели грамота и награди на фестивала „Кукове“ в Раковски. През 2012 г. получава първа награда от конкурса „Мечка и мечкар“ в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник и награда за цялостно представяне. През 2016 г. печели специална награда на кмета на община Перник.


В категории: Обичаи , Традиции , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки